L'Ajuntament de Barcelona retirarà la Medalla d'Or al rei emèrit Joan Carles I en un ple que se celebrarà a finals d'octubre, segons ha avançat Betevé. La proposta passarà aquest dimecres per la Comissió de la Presidència i es ratificarà en el ple el pròxim 30 d'octubre.

El grup que lidera el govern municipal, Barcelona en Comú, ja ha anunciat el seu vot favorable -després que s'abstingués en el ple d'agost a causa de les crítiques al president espanyol, Pedro Sánchez, que hi havia a la proposta. Així doncs, juntament amb els vots a favor d'ERC i JxCat, l'Emèrit es quedarà sense la Medalla.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (BComú), ha assegurat que en els darrers anys hi ha hagut "diversos actes de l'Emèrit que no són exemplars com a cap de l'Estat i servidor públic". En aquest sentit, el Reglament d’honors i distincions de l’Ajuntament recull que si les persones titulars "fan actes o manifestacions contraris als motius que van justificar-ne la concessió", se’ls pot retirar el reconeixement.

L'informe

L'informe que justifica la retirada de la medalla recull diversos episodis com la cacera d'elefants a Botswana el 2012, la renúncia de Felip VI a l'herència del seu pare o la seva marxa als Emirats Àrabs Units. Segons el regidor, l’informe s’ha fet arribar a la Casa Reial i durant el període per presentar al·legacions no se n’ha rebut cap.

L'any 2015, quan Ada Colau va arribar al poder, ja va treure el bust que presidia la sala de plens. A més, el 2017 es va canviar el nom de la plaça de Joan Carles (a la confluència de la Diagonal amb el passeig de Gràcia) per la del Cinc d'Oros.