El ple extraordinari de l’Ajuntament de Barcelona sobre la monarquia, celebrat aquest dijous, ha aprovat la proposta presentada pels grups municipals d’ERC i JxCat de retirar la Medalla d’Or i altres títols honorífics i reconeixements personals atorgats pel consistori a Joan Carles I.

La proposta ha tirat endavant amb els vots a favor d’ERC i JxCAT (15), els vots en contra de PSC, Cs i PP (14) i l’abstenció de Barcelona en Comú (10). Els dos regidors de Barcelona pel Canvi, la formació de Manuel Valls escindida de Ciutadans, no s’han presentat al ple.

 

La proposició, únic punt de ple, reclamava iniciar els tràmits per retirar la Medalla d'Or a el rei emèrit Joan Carles I, reprovar el govern espanyol per la seva "col·laboració necessària a la sortida", exigir explicacions a l’executiu de Pedro Sánchez i sol·licitar la derogació dels delictes d'injúries i calúmnies a la Corona, entre altres aspectes.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que la seva formació, tot i considerar pertinent el debat, ha optat per l'abstenció al no retirar-se de la proposició la reprovació a el govern espanyol, i ha retret a ERC i JxCat que la seva intenció sembla que sigui "fer caure" l'Executiu de Pedro Sánchez. Cs, PP i PSC han argumentat que hi ha altres debats més necessaris en el moment actual. ERC i JxCat, per la seva banda, han carregat contra PSC i BComú pels seus vots.

El text aprovat recull els següents acords:

1Iniciar els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la ciutat, i de tota la resta de títols honorífics i reconeixements personals, al rei emèrit Joan Carles I.

2. Constatar que la monarquia espanyola és successora del règim franquista, segons la Ley de Sucesión en la Jefatura del Estado de julio del 1946.

3. Reprovar el Govern de l’Estat per la seva col·laboració necessària en la sortida del rei emèrit, tal i com va admetre Pedro Sánchez, en una operació destinada a protegir-lo de la justícia suïssa.

4. Exigir al president Sánchez i la vicepresidenta Calvo totes les explicacions necessàries per esclarir el rol del govern espanyol en aquesta operació d’Estat de blindatge de la monarquia i detallar la situació actual en la que es troba el rei emèrit.

5. Instar al Govern de l’Estat i el Congrés de Diputats a implementar les reformes necessàries per poder:

- Investigar la corrupció de la monarquia, incloent l’atribució de les responsabilitats corresponents a les institucions, empreses i persones que s’hagin vist beneficiades o hagin sigut part activa.

- Retirar els privilegis dels que gaudeix Joan Carles I, així com l’aforament al Tribunal Suprem.

- Derogar els delictes de calumnies i injúries contra al Corona, i anul·lar les causes i sentències per aquests delictes.

- Permetre la fiscalització dels comptes i activitats dels membres de la Casa Reial.

- Retornar els diners que la monarquia hagi obtingut de manera il·lícita.

6. Reafirmar el dret d’autodeterminació de Catalunya perquè les catalanes i els catalans decidim el nostre futur polític i institucional; així com solidaritzar-nos amb qualsevol iniciativa per exercir el dret democràtic de la ciutadania espanyola a decidir lliurement sobre el seu model d’Estat.

7. Donar comptes a les institucions de la Unió Europea d’aquests acords, i instar a la Comissió Europea a actuar en defensa de l’estat de dret, tot exigint a l’Estat espanyol la deguda i estricta aplicació dels Tractats que regulen les obligacions dels Estats en aquest àmbit.