L'Ajuntament de Lleida ha retirat aquest dimarts del Saló de Sessions el bust del rei emèrit Joan Carles I, després de la moció aprovada en el Ple de divendres passat que insta la Paeria a "fer efectiva la retirada dels reconeixements" al Rei emèrit "en tot allò que afecta la ciutat de Lleida".

El text, presentat per ERC-AM, va prosperar amb els suports dels altres dos grups que integren el govern municipal, JxCat i el Comú de Lleida, mentre PSC, Cs i PP hi van votar en contra. Durant la sessió, l'alcalde Miquel Pueyo ja va anunciar que el bust que, fins ara presidia el Saló de Sessions del consistori, seria retirat en els pròxims dies. La figura s'ha traslladat a l'Arxiu Arqueològic de Lleida.

bust joan carles I lleida - efe

Imatge del bust de Joan Carles I a l'Arxiu Arqueològic de Lleida / ACN

En concret, la moció republicana, insta l'Ajuntament de Lleida a retirar els reconeixements al Rei emèrit que hi ha a la ciutat com ara el nom de carrers, edificis o centres formatius, entre altres. El text aprovat al Ple de divendres també manifesta "el rebuig al sistema monàrquic espanyol, que presenta sòlids indicis de corrupció i és hereu del franquisme" i expressa el suport a qualsevol iniciativa "adreçada a denunciar l'opacitat de la monarquia espanyola i a favor de clarificar qualsevol presumpta irregularitat comesa per aquesta". Així mateix, demanda la creació al Congrés d'una comissió d'investigació sobre les suposades irregularitats comeses per membres de la Família Reial espanyola.

Imatge del bust de Joan Carles I a l'Arxiu Arqueològic de Lleida - ACN

Imatge del bust de Joan Carles I a l'Arxiu Arqueològic de Lleida / ACN