Catalunya torna a ser protagonista al The New York Times. Aquest cop, però, no ho fa per cap tema relacionat amb el referèndum sinó per fer un retrat de Barcelona com a destí turístic, posant especial èmfasi a l’arquitectura d’Antoni Gaudí.

“Intento ser sensat sobre quines ciutats descric com a ‘màgiques’ però Barcelona mereix la paraula”, amb aquesta frase comença l’article del guru dels viatges del NYT, Lucas Peterson, on repassa des dels carrers de Ciutat Vella fins a l’hotel on s'allotja del barri de Sant Martí, passant pels locals de pintxos i de tapes però dedicant bona part de l'article a descriure i rememorar les sensacions que li va provocar visitar els edificis ideats per Gaudí.

En l’article, Peterson repassa, principalment, quatre obres: el Palau Güell, la Pedrera, la Sagrada Família i la Casa Batlló. Del Palau Güell en destaca que no té semblances amb algunes de les seves obres posteriors i escriu que hi ha parts del palau que li recorden "una catedral". Per la seva banda, de la Pedrera en subratlla la sensació de trobar-se "a l’interior d’un aquari”, la façana de la qual li va recordar "un fragment de corall de l'oceà".

En aquest sentit, Peterson no escatima amb les comparacions i és capaç de trobar paral·lelismes entre l’estructura de la Casa Batlló amb els colors i la vitalitat del món imaginari d’Alícia al país de les meravelles o la fàbrica de xocolata de Willy Wonka. “L’estructura imaginativa i juganera és com d’Alícia al país de les meravelles o la fàbrica de Willy Wonka, formes vistoses que resplendeixen en els vidres”, destaca Peterson.  

Però sens dubte, l’edifici que s’endú més elogis és la Sagrada Família. “Apareixia com un castell al cel, gairebé em va cegar amb la seva majestuositat quan vaig sortir de la parada de metro”, escriu Peterson, que la defineix com “meravellosa” i “extravagant” i acaba reconeixent que és “diferent de qualsevol església que fins al moment havia visitat”. La grandesa i l'espectacularitat de l'obra inacabada de Gaudí sembla que deixen petjada en el record de Peterson. 

En definitiva, l'article del NYT és una guia sobre les principals atraccions de Barcelona que no deixa de ser un elogi a l’obra de Gaudí i, en general, a la ciutat de Barcelona. Almenys, així ho afirma Peterson: “Barcelona té un aire particular que no havia trobat mai”.