L'alcaldable del PSC a Barcelona a les properes eleccions municipals 2023, Jaume Collboni, ha proposat recuperar una trentena d'interiors d'illa a l'Eixample com a alternativa a les Superilles i els Eixos Verds d’aquest districte, un model davant del que s’han distanciat els socialistes. No és el primer cop que Collboni fa aquesta proposta però aquest dimecres l'ha concretat en un pla per recuperar-ne una quinzena mitjançant adquisició directa i la resta assolint acords amb els propietaris i comunitats de veïns. La inversió que calcula el PSC és de 171 milions d'euros fins al 2030, a dos mandats vista, dels quals 135 serien per a adquisicions i 36 més destinats a la urbanització dels espais.

El candidat del PSC ha presentat aquest pla des d’un interior d’illa recuperat, als jardins d'Ermessenda de Carcassona, al carrer Comte d'Urgell, on ha afirmat que l’objectiu és "fer compatible la transició ecològica de la ciutat amb la preservació del Pla Cerdà tot garantint la mobilitat". "Aquest és un projecte que preserva la coherència del Pla Cerdà, manté l'equilibri d'usos i augmentarà el verd sense afectar la mobilitat i sense tensionar el territori", ha dit Collboni, que ha presentat el pla al costat de la número 3 de la llista, Laia Bonet, que el PSC proposa que sigui la futura responsable d'Urbanisme si els socialistes governen després del 28-M.

Bonet ha destacat la necessitat de "donar verd i qualitat de vida a un districte molt dens com és l'Eixample" i ha posat el pla de recuperació de jardins d'interiors d'illa com a model del tipus de transformació pel qual aposta el PSC, "amb actuacions que tinguin un impacte positiu des del punt de vista mediambiental però que estiguin també al servei de les persones i del progrés, que ofereixin espais d'estada i socialització i que permetin alhora preservar l'activitat econòmica, i això implica garantir la mobilitat".

30 nous jardins

Aquests 30 nous jardins en interiors d'illa se sumarien als 45 ja existents. Per a Collboni, el que el PSC planteja és una proposta "de sentit comú" que recupera una política d'anteriors governs socialistes i que en els tres últims mandats "s'ha deixat de banda". Pel que fa a la dotació pressupostària, es contempla una primera partida de 50 milions d'euros en el mandat 2023-2027 als quals se sumarien 85 milions més per completar el projecte. A més, es preveu una inversió de 36 milions en total per a la urbanització dels espais. Respecte a l'execució, es contempla la creació d'una unitat de gestió específica per guanyar agilitat i eficiència, a partir de la col·laboració publicoprivada, i per facilitar tant la interlocució amb els actuals propietaris com la coordinació amb tots els operadors municipals implicats.