Els allotjaments de la costa de l'àrea metropolitana de Barcelona són a punt de donar el tret de sortida a una insòlita Setmana Santa marcada per la falta de turistes estrangers. Les limitacions de mobilitat internacional, sumades a les restriccions entre comunitats autònomes, fan que nombrosos hotels i càmpings optin per mantenir els negocis tancats aquests dies.

"Depenem molt del turisme estranger i si no ens arriba estem perduts", apunten els hotelers del Maresme. A l'extrem sud de la capital catalana, els allotjaments de Sitges lamenten que la falta de turistes provoca una caiguda de preus i fa que només estiguin oberts el 60% dels hotels. Amb tot, es mostren optimistes i preveuen superar el 70% d'ocupació.

Només un 60% d'establiments oberts

Després d'una tímida obertura el cap de setmana passat, l'oferta hotelera de Sitges va a més amb l'arribada de la Setmana Santa. Queda lluny, però de les xifres prèvies a la pandèmia. Qualsevol altre any estarien oberts gairebé tots els allotjaments i hi costaria trobar una habitació buida. Aquest cop, la crisi sanitària fa que hi hagin operatius el 60% dels establiments. D'aquests, la previsió és fregar el 70% d'ocupació fins Dijous Sant, mentre s'espera que les reserves superaran el 90% la resta de la Setmana Santa.

Des del Gremi d'Hostaleria asseguren que afronten aquests dies amb una "sensació fantàstica" davant la represa de l'activitat i la resposta que els últims dies perceben en els visitants. Amb tot, el president del Gremi, Oskar Stöber, reconeix que l'escenari no és idíl·lic, ja que els preus de les habitacions estan "molt per sota" del que seria habitual, especialment per la falta de mobilitat internacional i entre comunitats autònomes. "Probablement el municipi generarà uns ingressos equivalents al 40% dels que hi hauria en una Setmana Santa normal", apunta a l'ACN.

hotels tancats crisi coronavirus barcelona - Sergi Alcazar

Un hotel de Barcelona tancat a causa de la pandèmia / Sergi Alcàzar

Pendents del turisme estranger

Altres zones de la costa barcelonina, com el Maresme, seguiran pràcticament tancades aquesta Setmana Santa. Els hotelers han programat l'obertura dels establiments per a finals de maig o principis de juny i n'hi ha inclús que no aixecaran la persiana fins al juliol, segons detalla el president del Gremi d'Hostaleria del Maresme, Jordi Noguera.

"Depenem molt del turisme estranger i si no ens arriba estem perduts", es lamenta Noguera. Ja en un any normal el pes del turisme nacional és molt petit i amb prou feines arriba al 15%. En aquest sentit, el sector està fent campanyes per captar nous perfils de clients que encara no s'ha traduït en una resposta clara del mercat.

També està pendent de l'obertura de fronteres i de la mobilitat entre comunitat el sector dels càmpings. "Les reserves se centren en la gent d'aquí, d'estrangers no n'hi ha, no hi ha possibilitat de rebre'n aquests dies", explica Francesc José Caballé, president de l'Associació de Càmpings de Barcelona.

És per això que, com en el cas dels hotelers del Maresme, no tots els negocis estan disposats a obrir. "Alguns dels càmpings amb un tant per cent alt d'estrangers estan pensant en no obrir per Setmana Santa, perquè tindrien tres o quatre dies amb un cert moviment, però un cop passada estarien de nou a zero", explica Caballé.

 

Foto principal: La platja de Sant Sebastià de Sitges / ACN