Interrogatori llampec. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha declarat com a investigada dels delictes de prevaricació administrativa i coaccions a responsables del fons immobiliari Vauras davant la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, aquest dilluns a la Ciutat de la JustíciaL’interrogatori ha durat un quart d’hora i Colau ha negat haver donat instruccions a funcionaris o a càrrecs del seu govern per sancionar Vauras per haver-se negat a donar habitatge de lloguer social a sis famílies del Bloc Llavors, que va ser desallotjat pels Mossos d’Esquadra, el 2019 i va provocar moltes protestes.  En aquesta segona visita als jutjats, l’alcaldessa Colau no s’ha amagat i ha entrat i sortit per la porta principal, acompanyada pels seus advocats Olga Tubau i Àlex Solà, i del regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, que també és investigat en aquesta causa, com la regidora d’Habitarge, Lucia Martín, i una funcionària, defensada per Debora Quintero.

La magistrada Carmen Garcia ha realitzat la majoria de preguntes a l’alcaldessa Colau, a la qual ha preguntat si va donar instruccions per sancionar o paralitzar obres de Vauras, ja que en els sis expedients de llicències d’obres, sota sospita, ja ha comprovat -segons ha precisat- que cap és signat per ella. Colau ha explicat que en assumir el càrrec d’alcaldessa va delegar les seves responsabilitats als Serveis Jurídics i a cada àrea, a més ha manifestat que mai es va entrevistar amb responsables de Vauras, com sí ho van fer els dos regidors investigats. Sí que ha admès que es va interessar en el cas del Bloc Llavors, en assabentar-se per la premsa del desnonament, però que no va donar cap indicació, segons han informat fonts judicials. L’alcaldessa barcelonina ha contestat a totes les parts, menys a Vauras, i ha assegurat que el seu govern té “especial sensibilització” pels temes de l’habitatge de  famílies vulnerables.

Les multes retirades

La regidora d’Habitatge, Lucia Martín, el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, i una funcionària ja van declarar divendres passat davant la magistrada i van negar haver fet qualsevol mena de coaccions als advocats d’aquesta societat, a qui el consistori va multar amb uns 417.000 euros per no haver ofert habitatge social a sis famílies del Bloc Llavors, del carrer Lleida, que la immobiliària va comprar, el 2019.  En aquest cas, les multes van ser interposades per l’Institut Municipal de l’Habitatge, que depèn de Martín, i es van haver de retirar perquè el Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar una part del decret de la llei catalana de l’habitatge, que obligava els grans propietaris a donar pisos socials. Quan un dels sis jutges del contenciós va ordenar el retorn dels diners a Vauras, el consistori no va esperar i va ordenar el retorn de la resta de diners.

Més proves

 Inicialment, la magistrada Carmen García, amb el vistiplau de la Fiscalia, no va admetre la querella de Vauras a tràmit per la falta de concreció en les irregularitats denunciades, a finals del 2020, però l’Audiència de Barcelona va ordenar reobrir aquesta investigació per dos dels cinc delictes denunciats, i ara s’ha realitzat els interrogatoris.

Els advocats de Vauras han anunciat que demanaran més diligències, i per això les defenses no demanaran encara l’arxivament del procediment. Així, Ada Colau tindrà dos procediments penals oberts, amb la seva candidatura a les eleccions municipals 2023.