Sobre la botzina. L'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres la prohibició de fumar a totes les platges de la ciutat barcelonina. En l'últim ple del curs polític, els grups municipals han donat el vistiplau a la transformació que patiran les platges de Barcelona i que les convertirà aquest estiu en espais lliures de fum. Tots els grups han votat a favor de la mesura, excepte el PP i Valents. La formació popular creu que la prohibició total és "excessiva" i demana la creació d'àrees concretes i localitzades sense fum.

La mesura entra en vigent aquest mateix estiu. No obstant això, les multes, que poden arribar als 30 euros, no seran "gaire freqüents" aquest estiu. Es donarà prioritat al fet d'informar els usuaris i només se'ls multarà si hi ha una reincidència continuada de la norma. Per al govern d'Ada Colau, impulsor de la regulació, la prohibició de fumar a les platges de la ciutat de Barcelona és una eina per conscienciar dels riscos del tabac i de la degradació del medi ambient que suposen les burilles. En canvi, la mesura no s’aplicarà al consum de tabac als xiringuitos que hi ha instal·lats a la sorra.

Prova pilot a quatre platges de Barcelona l'estiu passat

Després de la prova pilot que ja es va fer l'estiu passat amb quatre platges sense fum, l'Ajuntament ja va anunciar a principis de la temporada d'estiu que aquest any estendria la mesura al conjunt de platges. El text aprovat avui prohibeix fumar o utilitzar qualsevol altre dispositiu que alliberi nicotina i entrarà en vigor a principis de la setmana que ve, un cop hagi sortit publicat al BOPB. El regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha tingut present el fet que amb el ‘Platges Sense Fum’ el nombre de fumadors a les platges de Somorrostro, Sant Miquel, Nova Icària i Nova Mar Bella, on s’havia prohibit el tabac va baixar d’un 18% al 3% i la quantitat de burilles, que tarden una dècada a degradar-se, va disminuir en un 50%.

Les primeres informacions que ha facilitat el consistori barceloní indica que des que s'aplica la mesura s'ha detectat que només hi ha un 1% de fumadors que veuen bé la restricció, així com vuit de cada deu enquestats. De fet, el regidor Badia ha remarcat que "els qui vulguin fumar, tenen tot el passeig per fer-ho”. Des del començament de la temporada alta, l’equip municipal que s'encarrega de difondre la informació a les platges de la capital ha fet prop de 16.000 actuacions de sensibilització. Segons les dades de l'Ajuntament, un 81% dels que estaven fumant quan els van avisar van deixar de fumar o van sortir de la sorra. Això significa que amb l'aprovació del ple d'aquest divendres haurien rebut la sanció que ara ja es comença a aplicar. Dos de cada tres dels enquestats asseguraven que coneixien la nova prohibició.