Els grups opositors de l'Ajuntament de Barcelona han denunciat la "inacció" i la "manca d'autoritat" del govern municipal en la lluita contra els narcopisos del Raval. En aquest sentit, la tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, demanava també més implicació del Departament d'Interior, ja que són els Mossos d'Esquadra els que tenen la competència en la lluita contra el tràfic de drogues. Per això, exigeix que sigui la Generalitat qui treballi per millorar els protocols d’actuació i la cobertura, sobretot quan hi ha menors implicats i evitar que ‘’s’enquisti la problemàtica’’. 

Sanz ha fet aquestes declaracions després que alguns mitjans hagin publicat alguns casos d’ocupacions de pisos per part de traficants que ofereixen dosis de droga i espai per consumir. La tinenta d’alcaldia ha explicat que l’Ajuntament coneix ‘’amb profunditat i intensitat’’ la situació i ha qualificat el tema de ‘’complex’’ per la qual cosa considera que cal ‘’coordinació policial’’ per fer-hi front. Reconeix que la Guàrdia Urbana ha fet molta feina de coordinació les darreres setmanes i creu que cal ‘’implicació’’ de totes les administracions i el lideratge d’Interior, per poder desenvolupar accions més ‘’eficaces’’ per poder garantir el descans i la convivència dels veïns del Raval. En aquest sentit, Janet ha destacat l’esforç del consistori per aconseguir que no hi hagi pisos buits a Ciutat Vella i garantir que els veïns no siguin expulsats.

Sanz ha explicat que l’Agència de Salut Pública de Barcelona no ha detectat un augment del consum d’heroïna, però que en determinades zones s’hi concentra un major consum, i una n’és el Raval. Sanz ha explicat que sí que ha crescut, per contra, el consum d’altres tipus de drogues. 

Més vigilància

El regidor de Cs a l'Ajuntament de Barcelona Koldo Blanco demana al govern municipal que es posi del costat dels veïns del Raval en la lluita contra els narcopisos: "En aquesta guerra no es pot ser equidistant". Blanco avisa que la presència de màfies al barri suposa un "greu problema de convivència" i creu que l'Ajuntament no ha fet prou per combatre aquest fenomen. Des de Cs reclamen "més vigilància i seguretat" al barri.

La “inacció” de l’Ajuntament

Per la seva banda, el president del grup municipal d'ERC a Barcelona, Alfred Bosch, ha titllat d'"intolerable" la situació que viu el barri del Raval en relació als narcopisos i acusa el consistori d'"innacció" davant aquest fenomen. Bosch recorda que fa almenys dos anys que els veïns ja denunciaven aquesta realitat: "Caldria haver actuat de manera preventiva i no acusar ara els Mossos o negar cap responsabilitat per part de l'Ajuntament".

Des d'ERC recorden que el grup municipal ja va reclamar la creació d'un cens de pisos buits com a eina per prevenir situacions com aquesta, alhora que demana que una major presència de Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra al barri vingui acompanyada també de mesures socials.

"Manca d’autoritat”

Per últim, el president del Grup Municipal Demòcrata de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, ha denunciat la ''complaença'' i la ''inhibició'' de l'equip de govern municipal d'Ada Colau en l'àmbit de les drogues, la venda ambulat i la prostitució. Trias ha dit que aquesta actitud ''complaent'' suposa una manca ''d'autoritat'' que es tradueix en crisi com la dels narcopisos del Raval o la venda ambulant. 

Defensa als Mossos

Fonts del Departament d'Interior s'han mostrar sorpresos per les declaracions de Sanz i han al·ludit a una operació conjunta amb la Guàrdia Urbana contra el tràfic de drogues al barri que va tenir lloc el 10 d'agost. En el marc d'aquell operatiu es van tapiar tres immobles situats als carrers Sant Gil i Cardona des d'on, presumptament, es traficava amb drogues.

Interior posa també aquest operatiu com a exemple de les relacions "excel·lents" entre la Guàrdia Urbana i el cos dels Mossos d'Esquadra