L'Ajuntament de Barcelona s'ha personat com a acusació particular a la causa dels atemptats gihadistes a Barcelona i Cambrils el passat 17 d'agost. Així ho ha anunciat l'alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, en una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, on ho ha justificat sota l'argument que, no només tindran més accés a la informació que servirà per assegurar-se "que s'investiga tot", sinó també per "acompanyar les víctimes i la ciutadania".

El consistori barceloní ha formalitzat aquesta setmana la personació al Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional per "exercir les accions penals i civils que li corresponguin com a condició de perjudicat". La seva acció es basa en un informe en què es valoren els perjudicis causats per l’atemptat i es detalla la despesa en mobilització de recursos humans que es van desplegar el mateix dia de l’atemptat per atendre l’emergència, i els dies posteriors, per garantir la seguretat de la ciutadania, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

Sis mesos després dels atacs gihadistes, Colau ha tornat a fer una crida a no politizar aquesta qüestió perquè considera que això "és una falta respecte per als familiars de les víctimes". De fet, ha aprofitat l'ocasió per lamentar-se que a la manifestació que es va celebrar a Barcelona pocs dies després de la tragèdia, es colés pel mig el tema polític. "No sempre s'han de fer totes les crítiques a tot arreu i aquella manifestació l'havia d'encapçalar la ciutadania", ha volgut deixar dit.

L'alcaldessa de Barcelona ha admès que "sabíem que la nostra ciutat era un dels possibles objectius, com altres ciutats internacionals" i ha posat especial èmfasi en el fet que "hi haurà gent que estarà molt afectada i temes profunds que ens hem de preguntar com a societat".

Afalacs a les policies

Sobre la col·laboració entre les diferents policies, Colau ha volgut insistir en la idea que "totes les policies han col·laborat sempre", motiu pel qual ha demanat "confiar en què els tècnics cooperen entre ells, siguin de la policia que siguin", mentre que ha explicat que la policia "a intercanviar experiències amb París i això ens va ser molt útil: hi havia preparació, però la seguretat no existeix al 100%".

També ha destacat que, des de llavors, s'ha reforçat la seguretat i que "hem posat més policia en llocs estratègics de la ciutat", però ha assenyalat que "Barcelona i Catalunya han estat una bona pràctica, som de les ciutats més segures del món".

De fet, pel Mobile World Congress es reforçarà la seguretat com s'ha fet cada any en un esdeveniment així i s'ha mostrat positiva en considerar que "anirà tot perfectament" perquè, a més, "el Congrés és una oportunitat perquè estarem mirats per tota la comunitat internacional".

El memorial, en procés

Colau ha subratllat que "que la furgoneta acabés damunt del mural de Miró té una càrrega simbòlica molt forta" perquè, ha recordat, aquest mural donava la benvinguda a la gent que arribava a Barcelona per mar. I no només això. Després de l'atemptat d'Hipercor, la gent va deixar els seus records en el mural de Miró.

En aquest sentit, ha explicat que "farem un memorial transitori i quan es faci la reforma de la Rambla prevista per la tardor del 2019 es farà el definitiu" perquè, ha assenyalat, "no volem posar-hi un bolet".

L'alcaldessa també ha lamentat que "ningú pensa quan assumeix el càrrec que li pot passar una cosa així, té una càrrega molt forta".