El gran nombre d’obres amb que Barcelona ha arribat a aquest final de mandat ha tingut com a retruc el fet que des de fa uns mesos no paren d’aparèixer restes arqueològiques, com ha passat gràcies a les obres a la Rambla, els eixos verds o la Via Laietana. En aquest context, unes obres a l’avinguda del Paral·lel, just al costat de l’únic tram que perviu de la muralla moderna, han aflorat noves restes, en concret corresponents al desaparegut Baluard del Rei, una fortificació que es va construir els segles XV i XVI com a complement i reforç davant els atacs d’artilleria.

Segons ha avançat Betevé aquest dimarts al matí, ha estat gràcies a les obres d’una nova xarxa d’aigua a l’avinguda del Paral·lel, en el tram inferior, on hi ha les Drassanes i el passeig Carner, que han aparegut restes d’aquest baluard, que va ser enderrocat el 1890 en el marc d’una reurbanització que va permetre obrir fins al mar l’avinguda del Paral·lel. Sempre segons el mitjà citat, s’ha trobat un tram de mur d’uns quatre metres de llarg i uns dos d’alt, fet de carreus de pedra de Montjuïc. De fet, l'usuari de Twitter @historiesdebcn ja havia apuntat fa uns dies la possibilitat que les restes es corresponguessin al desaparegut baluard. Com és habitual en aquests tipus de troballes el Servei d’Arqueologia Municipal documentarà les restes que seguidament es tornaran a cobrir. 

El Baluard del Rei va ser una construcció imponent situada en un dels extrems de la muralla, adossada al recinte militaritzat de les Drassanes. Segons recull el blog especialitzat Barcelofilia, aquest baluard formava un sortint de la línia de la muralla que permetia una millor defensa de la ciutat en cas d'atac exterior i era el lloc ideal per concentrar les peces d'artilleria. Va ser enderrocat el 1890, i estava situat a l’espai que ara ocupa la plaça de les Drassanes, també anomenada de la Carbonera, i va conviure durant un període de dos anys amb el recentment construït monument a Cristòfol Colom.

Primavera arqueològica a Barcelona

Aquesta troballa s’ha de sumar a les que hi ha hagut en diferents punts de Barcelona que conformen gairebé una primavera arqueològica pel volum i constància amb que apareixen restes. Just ben a prop, i en el marc de les obres de reurbanització de la Rambla, es van localitzar restes de l’antiga caserna de les Drassanes, mentre que a la Via Laietana i també en el marc d’una reforma urbanística, fa pocs dies que es van descobrir dos esquelets en un complex de tombes romanes i tardoantigues. A l’Eixample, els eixos Verds també han comportat la recuperació de llambordes i antigues vies de tramvia, així com les restes d’una masia.