Les obres de la Via Laietana de Barcelona han fet aflorar noves restes arqueològiques. Si al febrer va aparèixer un esquelet d’època tardoantiga al quadrant Besòs-muntanya de la plaça Antoni Maura, on hi havia dues tombes, ara han aparegut noves restes d’importància a l’altra banda de la plaça, al sector Llobregat-mar. En concret, s’han trobat dos esquelets d’època tardoantiga -segles VI i VII- al costat d’un complex de set tombes romanes datades entre els segles IV i V. En total, sumant les dues trobades al febrer, ja serien onze les tombes aparegudes a causa de les obres de reurbanització de la Via Laietana.   

En aquesta ocasió, els treballs arqueològics han vingut forçats pel condicionament de la zona, que tindrà parterres i arbres i que exigia excavar prèviament el subsol. Tot i que des d’un punt de vista històric no és sorprenent l’existència de tombes en aquesta zona, situada a escassos metres de la muralla romana, sí que és destacable que encara es trobin restes d’aquest tipus a la Via Laietana, en una zona envoltada d’aparcaments subterranis -a les avingudes de la Catedral i Francesc Cambó- i el pas del Metro, segons ha explicat aquest dimarts Laia Macià, responsable d’obres del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

 

Les tombes no són l’únic que s’ha trobat en aquesta part de la plaça Maura, ja que també han aparegut restes de murs i sitges en diversos estrats corresponents a l’època moderna, medieval i romana. Segons apunta l’arqueòleg Joan Garriga, director de l’excavació, s’ha anat “excavant per capes”, de manera que a l’estrat superior es van trobar “paviments del segle XIX” i en capes més inferiors, “les restes tardoantigues i romanes”, sense descartar que encara es pugui aprofundir una mica més. A més, Garriga ha assenyalat el bon estat de conservació dels esquelets tardoantics, mentre que les tombes romanes, on no es descarta que hi pugui haver més restes humanes, es troben més alterades per la construcció de murs més moderns.

tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (1)
La zona de prospeccions de la plaça d'Antoni Maura, amb els esquelets a la part superior esquerra / Foto: Miquel Muñoz
tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (12)
Els dos esquelets es corresponen a l'època tardoantiga, entre els segles VI i VII / Foto: Miquel Muñoz
tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (6)
Els treballs arqueològics han permès trobar dos esquelets en bon estat de conservació / Foto: Miquel Muñoz

Cal tenir en compte que la zona excavada ara va estar ocupada per edificis fins a l’obertura de la Via Laietana a principis del segle XX i l’obertura de l’avinguda Catedral els anys quaranta i cinquanta també del segle passat, i que es troba just al costat d’una domus romana que conserva mosaics originals i que, pendent de tasques de reforç de l’estructura, en un futur pròxim podria reobrir-se al públic. En tot cas i més enllà dels esquelets, les troballes permeten veure a partir dels estrats “com evoluciona la ciutat del més antic al més modern”. A més, Garriga ressalta com a troballa especial “dos fragments de marbre”, trobats en dues capes diferents però que encaixen a la perfecció i on es pot llegir les lletres ‘I’ i ‘N’, tot i que no se sap si era part d’una làpida.

Centenars de tombes desaparegudes

En tot cas, el que queda clar és que la zona ara ocupada per la Via Laietana i situada antigament extramurs de la ciutat romana però a pocs metres de la muralla era una zona d’enterrament habitual, i de fet, quan es van obrir els túnels amb tota probabilitat “s’haurien trobat centenars de tombes”, que, malauradament, no van ser documentades amb els estàndards arqueològics actuals.

tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (3)
En la zona de prospeccions també s'han trobat tombes romanes i murs més moderns / Foto: Miquel Muñoz
tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (4)
Una altra troballa d'interès, dos fragments de marbre amb les lletres 'I' i 'N' / Foto: Miquel Muñoz
tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (13)
Vianants fent fotografies dels esquelets des de l'avinguda de la Catedral / Foto: Miquel Muñoz

Pel que fa al futur de les restes, en principi serà el mateix que les trobades al febrer, és a dir, hi haurà elements, com els esquelets, que seran retirats, per ser documentades, estudiades i emmagatzemades a les instal·lacions de l’ICUB a la Zona Franca, mentre que la resta seran documentades i sepultades una altra vegada, en una pràctica arqueològica habitual quan no hi ha un projecte de museïtzació, tal com ha passat recentment amb les restes de la masia del segle XVI trobada al carrer Girona a l’altura de la Diagonal en el marc de les obres dels Eixos Verds de l’Eixample.

Finalment, quant a les obres, les prospeccions arqueològiques estaven previstes com en qualsevol actuació que afecti el patrimoni històric de la ciutat. Tot i que no es pot donar per fet que les troballes hagin retardat la finalització de la reurbanització de la Via Laietana, el cert és que la previsió era finalitzar el tram entre les places Urquinaona i Antoni Maura a l’abril, i a les portes del mes de juny encara no estan acabades. Pel que fa a la segona fase de les obres, entre les places Antoni Maura i Correus, ja estava clar que quedaven pendents per al proper mandat, i ara caldrà saber si el futur govern municipal serà procliu a finalitzar-lo o a trobar una solució que permeti combinar mitja Via Laietana reconvertida al model superilla i mitja que no ho estarà.

tombes arqueologia via laietana miquel muñoz (15)
Les obres de la part superior de la Via Laietana havien d'acabar a l'abril, però a punt de començar juny encara no estan enllestides / Foto: Miquel Muñoz