Un dels efectes de la pandèmia del coronavirus és que bars i restaurants de la ciutat de Barcelona hauran aconseguit multiplicar l’espai per les seves terrasses després d’anys i panys de batallar-ho amb consistoris de color polític divers. La necessitat de garantir la distància de seguretat i permetre alhora a la restauració un mínim de respir econòmic va comportar l'ocupació de calçades, que de retruc van veure com es minimitzava l’espai pel trànsit rodat. Oli en un llum per a l’estratègia dels comuns.

Ara bé, l’eina per fer-ho no va poder ser menys desafortunada, els blocs de formigó tipus ‘new jersey’ de cridaner color groc van convertir l’espai públic i en especial les calçades en una mena de zona d’obres permanent on les terrasses dels bars s’havien bunqueritzat, i tot això sense comptar amb el perill d’accidents de trànsit, especialment denunciats pels motoristes arran de la mort d'un d'ells en un xoc a la cruïlla entre el carrer Balmes i la Gran Via.

 

Ho pagaran els restauradors

Finalment, l’anunci de l’ajuntament de retirar aquests blocs de formigó ha començat amb un projecte que ara busca “dignificar” les terrasses que, al capdavall, han arribat per quedar-se. Això sí, qui haurà de pagar els canvis seran els propis restauradors, amb l’ajut d’una línia de subvencions de 2 milions d’euros.

Així, aquesta mateixa setmana s’han començat a assajar diversos prototips de plataforma que permetin consolidar l'ampliació de terrasses en calçada fetes durant la pandèmia. L'objectiu, segons va explicar dijous la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme Janet Sanz en declaracions recollides per l’ACN, és dir adeu als blocs de formigó grocs 'new jersey' i "dignificar" les gairebé 1.600 noves terrasses que s'han permès en calçada. En concret, l'Ajuntament ha codissenyat amb empreses del sector quatre models que es testejaran a l'espai públic amb la idea de triar els millors models i començar a instal·lar els primers mobles definitius durant l'estiu.

bloques hormigon new jersey foto jxcat

Una terrassa de bar envoltada de blocs 'new jersey' / JxCAT

Sanz ha explicat que els dissenys són de codi obert perquè un cop homologats i provats els pugui fabricar qualsevol empresa, tot i que també s'obren a homologar models propis que alguns establiments ja hagin adoptat i els hagi requerit una inversió. En qualsevol cas, ha afegit, l'objectiu és ara provar els diversos prototips dissenyats en onze punts repartits per la ciutat i veure quin funciona millor perquè la majoria d'ampliacions en calçada optin pels mateixos models.

Els canvis duraran un any

De moment, encara hi ha marge per al canvi, que serà opcional. A partir de juny de 2022, però, els establiments que vulguin mantenir les terrasses en calçada hauran de disposar d'algun tipus de plataforma, de manera que els elements provisionals que les delimiten ara, com els blocs de formigó o els pivots grocs, desapareixeran llavors definitivament.

Per incentivar i facilitar el canvi, l’Ajuntament llançarà al llarg de l’estiu una línia de subvencions a la instal·lació de terrasses en calçada per un valor total de dos milions d’euros. Només s’hi podran acollir els titulars de terrasses i ampliacions en calçada, i s’atorgaran ajuts del 50% i en funció dels requisits de la convocatòria. Sanz ha remarcat, però, que el cost ha d'anar a càrrec dels bars i restaurants i que els ajuts estan pensats per qui no se'n pugui fer càrrec.

Per ara, el consistori no ha concretat quin cost podrà suposar per un establiment disposar d'una d'aquestes plataformes i, per tant, tampoc quants bars i restaurants podrien beneficiar-se de la subvenció.

 

Imatge principal: Un dels prototips de nova terrassa als carrers de Barcelona / Europa Press