El dimarts després del Dilluns de Pasqua s’ha convertit, de manera informal però efectiva, en l’inici de la campanya per a les eleccions municipals del 28 de maig, amb l’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció, Ada Colau, assegurant que el candidat socialista, Jaume Collboni, “s'ofereix a fer de número dos de Xavier Trias”. De fet, Colau s’ha mostrat encara enutjada per la renúncia de Collboni a les seves responsabilitats al govern municipal i el seu intent “d’intentar desmarcar-se de les polítiques municipals”, tot buscant una aliança amb un Xavier Trias que “s’ha presentat per desmuntar el que hem construït aquests vuit anys”.

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

👥 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Barcelona: tota la llista 

Així ho ha afirmat en l’esmorzar col·loqui del Fòrum Europa Tribuna Catalunya, on ha estat presentada per l’escriptor Jordi Amat i ha respost a les preguntes formulades pel degà del Col·legi de Periodistes, Joan Maria Morros. Colau, que ha admès que tots els candidats ja estan en campanya electoral s’ha referit només a aquests dos rivals polítics, Xavier Trias i Jaume Collboni, especialment al segon, de qui ha recordat que li va semblar “frívol” que deixés el seu càrrec de primer tinent d’alcaldia i que ara “se sumi a les posicions d’aturar” la transformació de Barcelona “que defensa el senyor Trias”.

 

“No és gaire comprensible que algú que es postula per liderar la ciutat abandoni les seves responsabilitats”, ha insistit Colau en referència a Collboni, per afegir que no sap si “els socialistes se senten còmodes amb aquest apropament a Trias, que ja han dit que estan disposats a pactar”. “Si segueix aquest camí se’l podria imaginar de número dos de Trias”, ha insistit. Pel que fa al candidat de Junts -tot i que no figurarà el nom del partit a la candidatura-, Colau ha volgut preguntar a Trias “si voldrà tornar a privatitzar escoles bressol, o abandonar les escoles de Barcelona, si donarà barra lliure als cotxes i als apartaments turístics il·legals”. 

Política de pactes

Colau ha admès que “tots sabem que haurem de fer pactes, perquè ningú guanyarà amb majoria absoluta”, i per això ha insistit que li “preocupa que el senyor Collboni s’estigui oferint a Trias a aturar aquests canvis que estem posant en marxa”. Per això mateix, la candidata de Barcelona en Comú s’ha compromès a esforçar-se a "guanyar les eleccions i liderar un pacte d’esquerres amb ERC i el PSC”. “Si guanyem nosaltres, està garantit”, ha afegit. Així mateix, Colau ha insistit en alguns dels eixos del seu programa electoral, com “impulsar el canvi de model de la ciutat” i treballar pel “decreixement dels creuers”. La candidata dels comuns també ha deixat clara la seva postura de “dir ‘no’ a l’ampliació de l’aeroport del Prat”.