Circular per Barcelona pot ser una autèntica odissea. La concentració de vehicles al centre de la ciutat, especialment en les hores punta, converteix els carrers i avingudes en vies especialment complicades per a la conducció. Només l'any 2015, es van produir 10.000 accidents de trànsit a la capital catalana, amb un resultat de 27 morts i 199 ferits greus. Així ho constaten les dades publicades per la Guàrdia Urbana, que indiquen la presència de trams de la ciutat d'especial risc. Són els anomenats punts negres.

El Nacional ha elaborat un conjunt de mapes i infografies en què es concreten els punts de més accidentalitat, els vehicles que s'hi veuen implicats i els tipus d'accidents més freqüents a Barcelona.

Tres de cada deu accidents són a l'Eixample

La distribució geogràfica dels accidents de trànsit a Barcelona és molt desigual. Tant és així que tres de cada deu sinistres són a l'Eixample (3.030 accidents el 2015), districte per on passen parcialment o totalment algunes de les principals vies circulatòries de la ciutat, com l'avinguda Diagonal, la Gran Via, el passeig de Gràcia i el passeig de Sant Joan. Després de l'Eixample, se situen a la part alta del rànquing els districtes de Sant Martí (1155), Sants-Montjuïc (1105) i Sarrià-Sant Gervasi (1039).

Ben al contrari, hi ha altres zones de Barcelona on hi ha significament menys sinistralitat: a la cua hi ha zones on no hi ha tanta afluència de trànsit i amb espais de vianants o residencials, com Ciutat Vella (588), Gràcia (504) i Nou Barris (499).

 

Clica sobre els districtes de Barcelona per saber on hi van haver més accident el 2015. S'aprecien grans diferències entre les diferents zones de la ciutat.

Punts de risc

Les zones crítiques se situen en un triangle geogràfic entre plaça Espanya, Glòries i la plaça Joan Carles I. Els punts més perillosos, en què es produeixen més accidents de trànsit, se situen al tram central de Gran Via, al carrer Aragó, al passeig de Gràcia i a l'avinguda Diagonal.

El 2015, els principals punts negres de la ciutat es van situar a la cruïlla entre Aragó i passeig de Gràcia, amb 23 infortunis; Aragó amb passeig de Sant Joan, amb 22 accidents registrats, i l'encreuament entre Gran Via i passeig de Gràcia, on n'hi van haver 21.

 

Tot seguit, al mapa pots consultar els trams i punts geogràfics de la ciutat amb més accidentalitat (2015). Els trams apareixen com a línies i els punts negres amb un símbol d'un turisme.

Més de 7.000 accidents de motocicleta i ciclomotor

Dos dels tipus de vehicles més afectats pels accidents de trànsit són les motocicletes i els ciclomotors, que sumen junts 7.149 sinistres, prop dels 8.028 que van registrar els turismes. La xifra és bastant preocupant, especialment si es té en compte que a la capital catalana el nombre de turismes duplica el de motocicletes. Després d'aquests dos grups, les furgonetes i els taxis són els vehicles amb més accidentalitat.

Pel que fa al tipus d'accidents, al top 3 hi ha la col·lisió lateral, la posterior i la frontolateral. També cal destacar que els atropellaments van representar el 13% dels accidents a la capital catalana, una xifra que constata que els vianants són víctimes potencials dels sinistres.

Tardor accidentada

De la mateixa manera que la majoria dels accidents de trànsit estan concentrats en una àrea geogràfica concreta, l'Eixample, també hi ha un repartiment desigual dels sinistres i del nombre de ferits al llarg de l'any. Els mesos d'octubre, novembre i desembre van ser els pitjors pel que fa a la xifra de ferits; mentre que els mesos de gener, febrer i agost van situar-se a la cua. Si s'estén la comparativa a la xifra global de l'any, el nombre d'accidents de trànsit ha augmentat un 13,2% respecte al 2011.