El malson dels veïns del passatge de Frígola de Gràcia, a Barcelona, ha tingut un bon final. Després de mesos reclamant la paralització de l’execució d’una expropiació prevista als anys setanta i que tenia com a finalitat construir setze habitatges de protecció oficial a l’absurd preu de desnonar catorze famílies i connectar dos carrers amb un túnel llòbrec i innecessari ja és història, un cop l’ajuntament ha corroborat aquest dijous el que el grup municipal d’ERC ja va avançar dilluns, la reducció dràstica de les expropiacions previstes a Gràcia, que passaran de 42 a 9.

Segons han anunciat aquest dijous al matí els regidors Janet Sanz i Eloi Badia, la comissió de Govern ja ha donat tràmit a l’aprovació provisional de la Modificació del Pla General (MPGM) per a la millora urbanística i ambiental dels barris de Gràcia, que actualitza el planejament per garantir la conservació del seu caràcter propi i identitat, garantir el seu futur i reduir al màxim les desafectacions urbanístiques. L’aplicació més pràctica i visible d’aquesta reculada és que s’ha passat dels 158 habitatges afectats al Pla General Metropolità (PGM), que data de l’any 76 i és responsable, entre altres aspectes, de les alineacions irregulars de molts carrers de Barcelona, a només 45 en la proposta inicial de MPGM, que finalment quedarà en només 9 en la proposta anunciada aquest dijous i pactada entre els socis de coalició de govern municipal i ERC.

Ara, el text es dictaminarà a la Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de dimarts vinent i la votació final tindrà lloc al Plenari del Consell Municipal del 28 de gener. Un cop rebi el vistiplau del ple s’elevarà a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona per a l’aprovació definitiva.

Alegria al passatge Frígola

La notícia s’ha rebut amb alegria al passatge Frígola, en certa manera la punta de llança de l’oposició gracienca a les expropiacions. “Estem encantades amb aquesta decisió”, ha assegurat Laura Calleja, propietària del local situat als baixos del número 27 del passatge Frígola, on regenta el multiespai de creació ‘2estones’, i que està a punt de quedar definitivament desafectat.

Passatge Frígola, no al túnel, Gràcia - Carlos Baglietto

Els veïns es van mobilitzar per frenar les expropiacions / Carlos Baglietto

“Estem a l’espera que sigui oficial i s’aprovi al ple”, ha assenyalat Calleja en declaracions a elNacional.cat, per afegir que la seva intenció és poder “despenjar les pancartes i fer una festa” per celebrar aquesta petita victòria veïnal. Amb tot, també ha assenyalat que “encara hi ha temes per resoldre”, en referència a un immoble del carrer Banyoles que continua afectat.

En tot cas, encara que tot plegat estigui pendent de l’aprovació definitiva, l’ajuntament ha volgut assenyalar la singularitat d’aquest cas, tot especificant que “un cop analitzades les al·legacions i estudiada amb detall l’estructura urbana de l’entorn, s’ha valorat que no és necessària l’obertura del vial previst pel planejament vigent i, per tant, es desafecten 16 habitatges”. Els veïns, per un cop, poden cantar victòria.