Unes 3.000 persones, segons xifres provisionals de la Guàrdia Urbana, s'han concentrat aquest dimecres a Barcelona per mostrar el seu rebuig al govern israelià, al qual atribueixen l'atac a l'hospital Al-Ahli a Gaza, en el qual van morir centenars de persones aquest dimarts. La manifestació, convocada per la Comunitat Palestina de Catalunya i l'entitat Prou Complicitat, ha tingut lloc davant la seu de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia. Els manifestants han acusat la Unió Europea de ser "còmplice del genocidi israelià" a la Franja de Gaza i han exigit tant a les institucions comunitàries com al govern espanyol un alto el foc i l'obertura de corredors humanitaris. 

🔴 Guerra entre Israel i Hamàs, DIRECTE | Última hora del conflicte i el balanç de morts
 

Milers de persones denuncien "la complicitat amb l'apartheid israelià" de la UE i l'Estat

Els participants, entre els quals hi havia representants de la CUP i dels comuns, han cridat consignes com ara 'No és una guerra, és un genocidi', 'Boicot a Israel' o 'Llibertat per a Palestina'. També s'han vist pancartes que denuncien com un "apartheid" la situació de la Franja de Gaza i lamenten que "la humanitat ha fallat a Palestina". 

“És absolutament intolerable que la UE, l’Estat, el Govern i l’Ajuntament de Barcelona siguin còmplices de l’apartheid israelià”, ha denunciat a l'ACN Alys Samson, membre de Prou Complicitat amb Israel, que ha assegurat que "la brutalitat i la crueltat extrema" dels israelians "no para d’incrementar". En aquest sentit, l’activista ha anunciat que aquest dissabte se celebrarà una manifestació unitària amb més de 100 entitats adherides per demanar “un embargament de les armes” a Israel. 

Centenars de manifestants denuncien a Tarragona "l'agressió indiscriminada d'Israel"

A Tarragona també han sortit al carrer unes 400 persones per denunciar l'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza, que han definit com una "agressió indiscriminada", i també per denunciar el suport d'Occident a Israel.  A la plaça de la Font s'ha fet un silenci en record per les víctimes de Gaza i s'hi han llegit manifestos en favor de la pau i de la llibertat del poble palestí, i després s'ha fet una marxa fins a la plaça Imperial Tarraco. La manifestació estava convocada per l'Associació Palestina Àrab Unida, l'Esquerra Independentista de Tarragona, Tarragona En Comú Podem, la Coordinadora d'ONG Tarragona i Stop Maremortum.

Entre els assistents hi havia membres de la comunitat àrab i palestina de Tarragona, a més de representants de la ciutat dels partits polítics convocants. El primer a intervenir ha estat Saleh Shaqadan, membre de la comunitat palestina de Catalunya, que ha exposat que el poble palestí està sent "massacrat" i "bombardejat dia i nit". Ha assegurat que "Israel incompleix totes i cadascuna de les resolucions" internacionals i s'ha preguntat "on és la justícia".

En aquest sentit, ha lamentat la manca de "reacció" del món occidental. "Ens sentim desamparats", ha assegurat. Shaqadan ha criticat el paper dels mitjans de comunicació per "desinformar" sobre el conflicte i ha qualificat de "vergonyós" el paper dels governs espanyol i català, a excepció de la ministra de Drets Socials en funcions, Ione Belarra, per haver estat "l'única mandatària europea que ha sortit a defensar la causa palestina". Finalment, ha reivindicat que "el poble palestí té dret a ser lliure i a tenir un estat propi".