El nou pla de neteja de l’Ajuntament de Barcelona, presentat dimarts passat i que preveu una despesa extraordinària de 70 milions d’euros des d’aquest mes d’octubre i fins al 2023 per pal·liar els greus problemes de brutícia que viu la ciutat els darrers mesos i mentre no entra en vigor la nova contracta de neteja, fixa deu punts d’actuació immediata repartits per tota la ciutat, un per districte, que seran els primers on es practicaran les actuacions de neteja integral i manteniment.
Aquest pla de manteniment, batejat com a ‘Cuidem Barcelona’, inclou mesures immediates en emplaçaments d’ús intensiu com la neteja de pintades, la retirada d’adhesius, el manteniment de papereres, la neteja de xiclets, la neteja a fons de paviments, el repintat de les ubicacions de contenidors, la neteja exterior de contenidors, la neteja sota les papereres, la retirada d’herbes espontànies, el baldeig amb aigua, la renovació d’elements del mobiliari urbà, la pavimentació de 24.774 metres quadrats i actuacions de senyalització.
Aquests són els deu espais on es combatrà preferentment la brutícia a Barcelona:

Malgrat que el nom oficial d’aquest carrer del barri de Santa Caterina és el de Pou de la Figuera, tant aquesta via com el seu entorn popularment és coneguda amb un altre nom molt més contundent, el del Forat de la Vergonya. Es tracta d’una zona verda apareguda a principis del segle XXI com a resultat d’un esponjament d’aquesta zona de Ciutat Vella que no ha tingut tanta fortuna com operacions similars al mateix districte, com el carrer Allada Vermell, al mateix barri o la Rambla del Raval. Mal resolta des de l’inici, la zona suma als problemes d’abandonament, brutícia i degradació, els d’inseguretat i incivisme.
Pintades arreu als entorns del Forat de la Vergonya / Montse Giralt

El cas dels entorns del Mercat de Sant Antoni és el dels problemes generats per la implementació d’una superilla que per bé que ha aportat una zona pacificada al trànsit i ha atorgat als vianants molt més espai a la via pública, també ha generat problemes de brutícia i incivisme, sovint relacionats amb l’ocupació massiva de la zona per a activitats relacionades amb l’oci.
Brutícia acumulada a la superilla de Sant Antoni / Carlos Baglietto

La plaça de Santa Madrona, situada al barri del Poble-sec, és un dels punts del districte de Sants-Montjuïc on s’acumulen més queixes veïnals per problemes relacionats amb la brutícia, però també amb incidències que tenen a veure amb l’incivisme i els problemes de soroll. L’exemple d’una plaça pública dins un barri popular que s’ha degradat amb el pas del temps a causa de la mala gestió del consistori.
Tasques de neteja a la plaça de Santa Madrona / Carlos Baglietto

El punt seleccionat al districte de les Corts per a l’actuació preferent del pla Cuidem Barcelona és el delimitat per l’entorn del mercat del barri, un espai força transitat, d’ús quotidià dels veïns i que darrerament no s’ha salvat de la degradació que s’ha estès a tots els punts de la ciutat.
Una escombriaire davant el Mercat de les Corts / Carlos Baglietto

Una plaça que ha passat de ser un espai tranquil per a gaudi dels veïns i veïnes i lloc de jocs per a infants a ser escenari de botellons -n’hi ha hagut en les passades festes majors de Sarrià-, víctima del vandalisme en forma de pintades i grafits i exemple de la situació d’abandonament que viu el districte de Sarrià-Sant Gervasi per part de l’Ajuntament de Barcelona.
Neteja a la plaça de Sant Vicenç de Sarrià / Montse Giralt

Un altre punt conflictiu de la ciutat. Tot i no estar en el nucli central de Gràcia, la riera de Sant Miquel i els carrers adjacents no s’escapen dels problemes generalitzats arreu de la ciutat. En aquest cas, a més, es tracta d’una zona amb important presència escolar, que la fa lloc de pas i d’ús continuat al llarg de tota la jornada, on a més existeixen problemes pel pas de vehicles.
Contenidors envoltats de deixalles a la placeta de Sant Miquel / Montse Giralt

Aquesta plaça és un punt de pas i trobada del barri del Carmel, on hi ha una de les boques de l’estació de Metro i zones de joc infantil. Tot plegat fan d’aquest espai un àmbit de relació veïnal -sovint s’hi celebren esdeveniments de tot tipus-, que actualment pateix problemes de brutícia, sorolls i incivisme.
Contenidors degradats a la plaça Pastrana / Montse Giralt

Ciutat Meridiana, un dels barris amb més desnonaments de Barcelona, té en la plaça Roja un espai de trobada veïnal on es poden constatar els principals problemes de tota la zona nord de Nou Barris -la perifèria de la perifèria-, entre els quals l'habitatge és un dels principals. La brutícia i l’incivisme són altres problemes d’aquesta zona.
Brutícia a Ciutat Meridiana / Carlos Baglietto

La plaça de la Trinitat, al centre del barri de la Trinitat Vella, és un punt important del districte de Sant Andreu. Malgrat estar allunyat de l’epicentre del polèmic sistema de recollida de residus porta a porta, que és un focus important de brutícia i aparició de plagues, en aquest espai també són habituals els problemes de manca de neteja, que ara el pla extraordinari ‘Cuidem Barcelona’ vol mirar de solucionar.
Escombraries abandonades a la Trinitat Vella / Carlos Baglietto

L'últim punt de neteja preferent a Barcelona és la confluència de la Rambla del Poblenou amb el carrer del doctor Trueta, al centre del districte de Sant Martí. Com molts dels altres punts triats, és un espai de vitalitat veïnal i situat molt proper a la platja, en una zona on sovintegen els botellons nocturns.
Camió d'escombraries a la Rambla del Poblenou / Montse Giralt