Hace más de 1.000 años que en Cataluña se ha hablado ininterrumpidamente catalán. A pesar de la riqueza literaria de la que cuenta y esta gran historia detrás, la lengua catalana actualmente se encuentra en una clara situación de emergencia y retroceso. Y es que los datos no engañan, los estudios más recientes demuestran que el uso del catalán no ha parado de descender en los últimos años. Las causas son muchas y hoy no hemos venido a hablar de esto, porque lo que nos interesa en este artículo es qué podemos hacer de forma individual a partir de hoy mismo para frenar ese retroceso y empezar a recuperar el terreno perdido. Es cierto que muchas cosas deben hacerlas las instituciones, y debemos presionar y ser exigentes para que nuestros gobiernos trabajen en esta dirección. Pero no todo está en manos de la Administración, las personas de manera individual también podemos hacer muchas cosas, y muy fáciles que son. Desde La Tumbona te contaremos 5 cosas que puedes hacer a partir de hoy para proteger el catalán.

👨‍🎤 5 famosos catalanes que no sabías que son catalanes
 

​🛫 Los 3 destinos catalanes más decepcionantes para los turistas
 

adhesiu plastic llengua catalana

Símbol representant la llengua catalana

👅 ​Mantingues el català amb tothom:
Segurament la més important. Inicia les converses sempre en català, independentment de l’aspecte o ètnia de la persona a qui t’adreces i no canviïs de llengua encara que l’altra persona et parli en castellà. Expressa't en català tant en les converses orals com a les escrites. Si no t’entén, no et preocupis que ja t’ho farà saber. Adreça’t sempre en català als comerços, a les empreses, a les entitats i associacions i a l’Administració. I fes servir el català en aplicacions per conèixer gent o en aplicacions per a vendre productes! D’aquesta manera, reforçaràs l’ús social del català i col·laboraràs a fer que el català sigui una llengua útil i necessària.

🍿 Mira pel·lícules i sèries en català:
Quan vagis al cinema, consulta si la pel·lícula que vols veure disposa de versió en català. En cas afirmatiu, consulta quins cinemes ofereixen la versió en català i en quins horaris. De seguida t’adonaràs que l’oferta en català és injustament inferior a l’oferta en castellà, però el millor que pots fer és denunciar aquesta situació discriminatòria i fer un esforç per anar a una sessió en català, encara que calgui desplaçar-se a un cinema més llunyà o anar a una hora més dolenta. Pel que fa al consum domèstic, abans de veure qualsevol pel·lícula o sèrie a Netflix, HBO, Prime Video, Disney+..., comprova si disposa d’opció d’àudio o subtítols en català. Un web que et pot ajudar a trobar continguts en català a les plataformes és desdelsofa.cat.

📚 Llegeix i compra llibres en català:
De la mateixa manera que amb les pel·lícules o sèries, quan llegeixis, tria llibres en català. Cada any es publiquen centenars de llibres, còmics i altres materials escrits per a tots els gustos en la nostra llengua. Compra, llegeix, regala i comparteix llibres en català. Recorda que els llibres no només són per Sant Jordi!

📲 Consumeix contingut en català a les xarxes:
Existeixen molts creadors de contingut d'una àmplia varietat de temàtiques a les diferents plataformes i xarxes socials. Si ets consumidor de contingut habitual a YouTube, Twitch, Instagram, TikTok o escoltes pòdcasts… segueix i dona suport als petits creadors que s’esforcen a produir bon contingut i decideixen fer-ho en la nostra llengua. Sigues generós i fes m'agrada als seus vídeos, posa'ls comentaris, comparteix els seus continguts... Són gestos que no costen gens i ajuden molt a donar-los més visibilitat. Al web youtubers.cat, per exemple, hi podràs descobrir canals de tota mena en català.

🧃 Compra productes etiquetats en català:

La Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya estableix que tenim dret a rebre una part important de la informació de l’etiquetatge en català, concretament les “informacions necessàries per al consum, l’ús i el maneig adequats dels béns i serveis”. Aquesta, però, no és la realitat que ens trobem. El 90% dels productes que es comercialitzen incompleixen la legislació sobre l’etiquetatge i vulneren els drets lingüístics dels catalans. Mentre el Govern no faci la seva feina i obligui a complir la seva pròpia llei, el que podem fer nosaltres com a consumidors (a part de continuar reclamant) és comprar aquells productes que sí que etiqueten en català, perquè en són pocs, però n'hi ha. Si decideixes comprar només productes etiquetats en català potser et moriràs de gana, però el que sí que pots fer és en cas de dubtar entre dos productes semblants, triar l'opció que inclou el català en l'etiquetatge. A partir d'avui, a més a més de tenir en compte variables com la qualitat del producte o el preu, mira també el tema de la llengua!

Extensió de la llengua catalana als Països Catalans

Extensió de la llengua catalana als Països Catalans

Ara ja coneixes 5 coses ben senzilles que pots començar a fer des d'avui mateix per a protegir el català. Passa a l'acció!