El ninotaire Josep Antoni Fernández i Fernández, conegut com a Fer, ha mort aquest dijous als 71 anys després d'una llarga malaltia. El dibuixant d'humor havia estat creador de sèries a la revista El Jueves i El Temps i actualment treballava a El Punt Avui.

Fer va ser el creador del Premi Internacional d'Humor Gat Perich, un reconegut guardó que s'atorga en memòria de Jaume Perich des del 1996 per reconèixer la important tasca social dels professionals de l'humor. El 2018, Fernández va rebre la Creu de Sant Jordi "en reconeixement a una llarga trajectòria com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió".

L'artista va estar dibuixant fins al darrer moment i avui mateix publicava la seva última vinyeta a El Punt Avui, dedicada a la tornada a l'escola després del coronavirus.

darrera vinyeta FER El Punt Avui

L'última vinyeta de Fer publicada avui dilluns a El Punt Avui

Sobre Fer

Llicenciat en Història i Antropologia per la Universitat de Barcelona, va començar a dibuixar l'any 1969 a la revista Mata Ratos. Després, va començar a fer dibuixos a revistes com En Patufet, Oriflama i al diari franquista La Prensa. L'any 1974 va començar a publicar a El Papus, revista de la qual acabaria sent director, entre el 1977 i el 1978.

El 1981 va impulsar i dibuixar a El Jueves, de la mà del seu gran amic i caricaturista Gin, Jordi Ginés, on va crear les famoses sèries Puticlub i Historias Fermosas. Aquest mateix dijous, el diari ha lamentat la seva mort amb una de les seves vinyetes més conegudes.

L'any 1987 es va estrenar com a il·lustrador de la vinyeta política a les pàgines d'opinió del diari Avui, ara El Punt Avui. També va dibuixar a Tribuna, Don Balón, o El Triangle, entre altres publicacions.

vinyeta FER rei

La vinyeta de Fer sobre la fugida de l'emèrit l'agost passat / El Punt Avui

A banda de les seves vinyetes, Fer ha editat diversos llibres de ninots i n'ha il·lustrat d'altres. Altres llibres recopilen les seves vinyetes publicades a l'Avui, com Per aquí, per allà (1996), Adéu, Presi (2003), o els recopilatoris Any d'estelades (2012), Any de sobres (2013) i Any de consulta (2014) que recull les millors vinyetes publicades a la premsa catalana fetes per ell i altres ninotaires com Ferreres, Batllori, Kap, Farruqo, Ermengol o Napi.

Fer també va participar en programes de ràdio com La Transmissió d'en Puyal, o El Matí de Catalunya Ràdio amb Mònica Terribas, per aportar la seva visió còmica i despreocupada de l'actualitat. L'any 2018 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, "en reconeixement a una llarga trajectòria com a humorista gràfic en mitjans de gran difusió".