La doctora Lola Bou (Barcelona, 1949), dermatòloga, ens aconsella que no ens toqui el sol més de dues hores al dia. De fet, recorda que, amb només 7 minuts de sol cada dia, en tenim més que suficient per a la síntesi de vitamina D. També ens dona consells per evitar que ens surtin taques a la pell i ens explica què hem de menjar per protegir-nos del sol i per aconseguir un bronzejat més uniforme.

Dermatologa Lola Bou - Sergi Alcàzar

Les primeres exposicions al sol són les més perilloses?

Les llargues exposicions solars no són mai bones. Però, efectivament, quan sortim de l'hivern, les primeres vegades que prenem el sol, no estem gens protegits i ens cremem més fàcilment.

Utilitzeu protecció molt alta (50+) excepte si teniu la pell molt fosca

Cada cas és un món, però, en general, quin factor de protecció solar ens recomanes?

Com més blanca és la pell, més potent ha de ser el filtre. Avui en dia, però, això dels números del filtre ja és un tema passat. Ara tenim dues opcions: "molt alta protecció" que vol dir un nivell superior a 50, o un factor inferior. Recomano la "molt alta protecció" a tothom, excepte als que tinguin la pell molt fosca.

I la protecció total?

En realitat, el filtre de protecció total no existeix. De filtres n’hi ha de dos tipus: el físic que fa de pantalla i el químic que fa que rebotin els rajos solars i no es quedin a la pell. N’hi ha amb esprai, amb crema, amb loció...

No existeix el filtre de protecció total

Alguns pensen que, quan estan morenos, no els cal tanta protecció...

El bronzejat és un mecanisme de defensa contra l’agressió dels rajos solars a la pell. Quan estem morenos és perquè ja ens hem passat de la ratlla. La pell es defensa dels efectes del sol fins que arriba el dia que no ho aconsegueix i aleshores és quan apareixen els problemes.

Quan ens posem vermells, vol dir que ja hem pres mal!

Vol dir que ja ens hem cremat. En aquest cas, parlem d’una cremada de primer grau. Quan surten butllofes vol dir que la cremada és de segon grau. El tercer grau seria la necrosi però això difícilment passa amb el sol.

Hidratar la pell cada dia evitaria molts disgustos

El més habitual és patir cremades de primer grau. Com s’arregla això?

Utilitzar una crema amb corticoides suaus i sobretot hidratar molt bé la pell, cosa que de fet hauríem de fer cada vegada que tornem de la platja. Evitaríem molts disgustos!

Si se us pela la pell vol dir que patiu una cremada de primer grau molt intensa

Si ens posem vermells i se’ns acaba pelant la pell, quants dies hem de trigar a tornar a prendre el sol?

Com a mínim 3 o 4 dies. Si se us pela la pell vol dir que heu patit una cremada de primer grau molt intensa.

Dermatologa Lola Bou - Sergi Alcàzar

7 minuts de sol al dia són més que suficients per a la síntesi de vitamina D

Com a màxim, quanta estona podem prendre el sol?

Per a la síntesi de vitamina D, amb 7 minuts al dia n'hi ha de sobres. Ara es parla molt que s'ha de prendre el sol perquè no tenim prou calci ni prou vitamina D i s'ha demostrat que amb 7 de minuts al dia en tenim més que suficient.

Més de dues hores de sol al dia són molt perilloses

Però, com a molt, quantes hores seguides podem estar a la platja o a la piscina?

Que no us toqui el sol durant més de dues hores encara que aneu ben protegits. No és gens recomanable que ens toqui més estona perquè ja seria perillós.

El sol s’ha de prendre abans de les 11 o a partir de les 16 hores

Quines són les franges horàries més i menys perilloses?

El millor és prendre el sol abans de les 11 del matí o a partir de les 4 de la tarda. Sobretot no prengueu el sol entre les 11 i les 16 hores. I sempre amb un bon filtre de protecció solar.

Poseu-vos crema solar cada 4 hores!

Amb una vegada, però, no n'hi ha prou!

Noo! Ens hem de posar crema cada quatre hores i més sovint si ens banyem, a no ser que utilitzem un protector resistent a l’aigua. En general, però, si ens toca el sol, encara que no siguem a la platja o a la piscina, és important posar-nos el filtre cada quatre hores. I, per cert, és molt millor posar-nos la crema protectora abans de sortir de casa.

Ens hauríem de posar crema solar tot l’any

Per què?

Perquè a vegades triga una mica a fer efecte. A més, a casa se sol posar més bé per totes les zones descobertes. També és important ser molt generós a l'hora de posar-nos la crema i sucar-nos molt bé tot el cos. En realitat, hauríem de fer servir el filtre de protecció solar durant tot l'any. Com a mínim, a les zones descobertes. Ens hauríem de protegir sempre, excepte els dies que plou.

I quan està ennuvolat?

Són els pitjors dies! Quan està ennuvolat és quan més t’has de protegir perquè no te n’adones, estàs més estona al sol i et cremes més que mai. Pensa que el 90% dels rajos ultraviolats travessen els núvols. El sol crema igual però no te n’adones.

L’escot de les dones és la part del cos que envelleix més de pressa per culpa del sol

Quines parts del cos hem de protegir especialment?

L'escot! Sobretot les dones perquè és la part més sensible al sol que envelleix més de pressa. Els homes també però no tant perquè el tenen menys fràgil. Veig moltes lesions a l'escot de les dones per culpa de l'excés solar. 

Quin tipus de lesions?

Alteracions pigmentàries, arrugues i lesions precancerígenes o càncer de pell.

Dermatologa Lola Bou - Sergi Alcàzar

La cara, les orelles i el clatell són altres zones especialment sensibles al sol

Quines altres parts són especialment sensibles al sol?

La cara i les orelles! Atenció perquè moltes persones s'obliden de protegir bé la part de darrere les orelles i és molt important fer-ho. El clatell, també! El problema del sol no són els efectes immediats sinó els efectes a llarg termini. Tinc molts pacients que pateixen un envelliment prematur de la pell perquè s’han passat prenent el sol. Ara se’n penedeixen! Molts joves, però, no ens fan cas!

Els nens són més fràgils al sol perquè no tenen el mecanisme de defensa desenvolupat

I els nens? Com els hem de protegir?

Pensa que no tenen el mecanisme de defensa desenvolupat i, per tant, són més fràgils de cara al sol. Si es cremen de petits, al cap dels anys, quan siguin grans, tindran molts números de tenir problemes de pell o, fins i tot, càncer. Tinc pacients adults que se sorprenen quan els dic "vostè es va cremar de petit!". Ho veig mirant-los la pell.

El 80% dels càncers de pell es curen

Què podem fer si ens vam cremar de petits? Com podem reduir riscos?

La majoria de les vegades curem el càncer de pell. El 80% dels càncers de pell es curen. Alguns no perquè són més greus. També depèn del moment del diagnòstic. El melanoma és un càncer de pell, majoritàriament provocat pel sol, que es cura si s'agafa a temps.

Aneu al dermatòleg si les pigues us canvien de color, es fan més grans, tenen forma irregular o sagnen

Cada cop n'hi ha més casos! Per què?

A tot l'Estat, es diagnostiquen 3.500 nous casos de melanoma cada any. De fet, cada any que passa augmenten un 7%. A tot el món se'n diagnostiquen entre 180.000 i 200.000 casos l'any. Compte amb aquelles pigues negres a les quals, de vegades, no donem importància. S’han de vigilar i anar al dermatòleg perquè si detectem el càncer en una fase inicial, el curem.

Quins símptomes ens han d'alarmar?

Els canvis de color de les pigues (si es fan més fosques o veiem colors diferents), quan deixen de ser rodones i es fan asimètriques amb el voltant irregular, si augmenta el diàmetre o si sagna.

El melanoma apareix a persones cada cop més joves

A partir de quina edat es detecten la majoria de melanomes?

En general, entre els 40 i els 70 anys, però cada cop se’n detecten a gent més jove. De fet, hi ha hagut un augment important de casos a joves d’entre 25 i 29 anys. Fins i tot he vist algun cas de melanoma a nois de només 15 anys.

Les persones amb pigues haurien de fer visites preventives al dermatòleg un cop l’any

Hem de fer visites preventives al dermatòleg?

Les persones que tenen moltes pigues haurien d’anar al dermatòleg un cop l’any.

I si no tenim pigues?

Aleshores, en principi no cal, a no ser que tingueu algun problema.

De vegades quan prenem molt el sol apareixen taques blanques a la pell. Per què?

N'hi ha de molts tipus però la més freqüent està provocada per una infestació per fongs. És una parasitosi, fongs que es posen sobre la pell. Aquests fongs es mengen el pigment de la pell i ens surten taques que poden ser blanques, marró o d'un color rosat.

Dermatologa Lola Bou - Sergi Alcàzar

Per evitar taques a la pell, raspalleu-vos cada dia a la dutxa

Com s'arregla això?

Amb un tractament específic contra els fongs. Ara bé, si ja heu tingut aquestes taques algun cop, és molt fàcil que us tornin a sortir perquè vol dir que en sou propensos. Però això es pot evitar! Agafeu un raspall de mànec llarg i rasqueu-vos cada dia de cintura en amunt mentre us dutxeu. Els ho posareu molt difícil perquè puguin reaparèixer. Aquests fongs parasiten la capa còrnia, que és la més superficial de la pell, però si et rasques cada dia els ho posaràs molt difícil perquè s'hi tornin a instal·lar. Solen sortir sobretot a l'esquena però també al pit i als braços fins a l'altura dels colzes.

No prenc mai el sol. En sóc molt contrària perquè veig problemes molt greus

Tu prens el sol?

Mai de la vida! En sóc molt contrària perquè veig molts problemes per culpa del sol. Entenc, però, que la gent vol anar a la platja.

El tomàquet i la pastanaga ajuden a protegir la pell del sol

Quins aliments ens ajuden a posar-nos morenos?

Fruits i verdures vermelles, tomàquets, pastanagues... Tot això és molt bo i a més ajuden a protegir la pell. A l’estiu, és importantíssim que totes les amanides portin tomàquet i pastanaga!

El fotoprotector en pastilla protegeix la pell i fa que el bronzejat sigui uniforme

Per cert, ara també hi ha fotoprotectors en pastilla...

Sí, el polypodium leucotomos és un bon fotoprotector. Et prens una pastilla al dia i va molt bé. És molt antioxidant i porta moltes vitamines que ajuden a protegir la pell i a aconseguir un bronzejat uniforme. Igualment t’has d’aplicar la crema protectora. Per cert, compte amb altres productes orals que et prometen un moreno imminent perquè, en alguns casos, tenen riscos hepàtics i poden ser una mica tòxics.