Demà el govern espanyol recorrerà davant del Tribunal Constitucional la resolució que va ser aprovada la setmana passada en el Parlament de Catalunya. La resolució va ser presentada pel grup parlamentari dels comuns i la seva portaveu, Elisenda Alamany.

En definitiva, un Parlament que hauria de ser sobirà i trasllada el sentiment del 80% de la societat catalana, que rebutja la figura del Rei i el sistema monàrquic com a democràtic.

De la societat espanyola no en podem parlar, ja que fa anys que el CIS no pregunta sobre aquesta qüestió. Concretament, la penúltima vegada que va preguntar va ser l'abril del 2014, amb Joan Carles I encara al tron. I en aquell moment la institució havia tret un 3,7 sobre deu en la seva valoració. Un any després, amb Felip VI al capdavant de la direcció d'Estat, va millorar la nota, però no va aprovar: un 4,3. I des d'aleshores, mutis.

En preguntar al govern espanyol sobre aquest "silenci", la seva resposta va ser curiosa: segons Rajoy (l'abril del 2018), el CIS pregunta sobre els problemes d'Espanya, i el que passa és que la majoria d'espanyols no consideren que la monarquia sigui un problema. Per això no surten preguntes sobre això.

La qüestió és que no només és el CIS qui prefereix no treure el tema. Cap empresa demoscòpica ni els mitjans de comunicació, tan interessats a fer enquestes quan els convé, han plantejat aquesta qüestió.

Podem trobar alguna pregunta específica, com en aquest cas va fer El Español, sobre el discurs de Felip VI després de les càrregues policials de l'1 d'octubre. Crida l'atenció la percepció sobre l'assumpte, comparant els territoris. Estic segura que hi influeix una mica també la nefasta manipulació informativa que s'ha produït a Espanya per intentar tapar, precisament, aquesta tendència que observem a la taula.

A Catalunya, precisament, sí que han realitzat enquestes a la població. Concretament, el Centre d'Estudis d'Opinió va publicar en el passat 2017 el baròmetre d'opinió política

I és quan pot veure's que 6 de cada 10 catalans no té cap mena de confiança en la monarquia, la puntuen amb un 0 sobre 10.

És evident que qualsevol mostra sobre la república se silencia. Fins i tot fixin-se en el titular que va escollir el passat 2 d'octubre El País per parlar de la concentració que va tenir lloc a la Puerta del Sol en suport a l'1 d'octubre i de la República.

La convocatòria era republicana. I podem veure com en el text al diari no li ha quedat més remei que reconèixer el que era evident: "Els assistents que donaven suport a l'1-O, més nombrosos, han cridat consignes com 'Madrid està amb el poble català', 'visca la República' o 'dret a decidir'". Sens dubte que el titular no fa referència al que en realitat va succeir.

A qui es persegueix, se silencia i es reprimeix és a un tipus determinat de catalans, que són els republicans

El problema que tenim amb els que han patrimonialitzat Espanya és que volen fer creure que hi ha alguna mena de rebuig contra els catalans pel fet de ser això, catalans. I segons la meva opinió no és així. A qui es persegueix, se silencia i es reprimeix és a un tipus determinat de catalans, que són els republicans. Com va succeir amb el poble basc. I com succeeix amb tots els que heu vist en els vídeos: que sembla que no existim, que no hi siguem. El CIS no pregunta, els mitjans no ho expliquen i es tira un vel intentant crear un fals relat d'odi entre pobles.

No, els pobles no ens odiem. A la majoria de la població ens encanten les tradicions populars, les diferents llengües i estem molt d'acord amb el dret a decidir lliurement, sabem que així podrem estrènyer els llaços de solidaritat, que es fonamenten en la sobirania i la llibertat. Però queda clar que als poders d'aquest règim, que són amos dels mitjans, que dirigeixen les enquestes i que recorren al Tribunal Constitucional (fent trampes) cada vegada que els ve de gust per frenar tot el que faci olor de democràcia i sobirania popular, cada vegada estan més sols.

Una crida al govern espanyol: facin una consulta popular, vostès que poden fer-ho, sobre el dret a decidir, sobre la monarquia i sobre la república. Cridi'ns a votar i a expressar-nos. Estem desitjant fer-ho.

Divendres vinent, a més del recurs davant del TC, passaran més coses. Com aquesta: Diego Fernández i Juan Martínez, dos joves brillants de la Universitat d'Oviedo, han emès un comunicat on expliquen per què plantaran els Reis a la recepció a què han estat convidats pel seu extraordinari currículum universitari. I no seran els únics. En la seva declaració han manifestat que pretenen ser un altaveu per retratar una institució que no els representa, que està desfasada i que no té cap tipus de relació amb els valors de la universitat pública ni amb els de la Universitat d'Oviedo. Estiguem atents per veure quants mitjans ens expliquen aquesta notícia.

Per cert: el proper 2 de desembre algú reprendrà el que va succeir a Catalunya el passat 1 d'octubre de 2018. I aquí ho deixo.