Aquest dijous ha arribat un front atlàntic que està deixant plugims a les comarques de Lleida i, de retruc, desenvoluparà potents nuvolades amb tempestes divendres a la tarda. Darrere del front ja hi ha preparada una massa d'aire fresca que s'imposarà divendres i el cap de setmana i deixarà un ambient de plena tardor, coincidint amb la inauguració oficial de la tardor dissabte a les 8.50 h. A banda de la refrescada transitòria, el vent serà l'altre efecte col·lateral del front atlàntic, amb l'entrada del mestral a Lleida i Tarragona i la tramuntana a l'Empordà. Tots aquests fenòmens aniran afectant Catalunya al llarg de les pròximes hores i dies; tanmateix, ni la pluja ni el vent faran acte de presència a Barcelona i quedaran unes Festes de la Mercè plàcides. Això sí, amb fresqueta, no badeu i abrigueu-vos bé!

 

Divendres postfrontal: pluja, tempestes, vent i neu!

La predicció del temps anuncia molta riquesa meteorològica per divendres. Ens afectaran tot un reguitzell de fenòmens, com la pluja, les tempestes, el vent i fins i tot la neu per una brusca baixada de la temperatura al Pirineu. Anem a pams. De bon matí, el cel estarà ennuvolat i rúfol al centre i al nord de la Regió Metropolitana de Barcelona, amb gotellades i plugims testimonials a trenc d'alba. A partir del migdia, es formaran nuvolades gruixudes de més de 10 km d'altura, que descarregaran tempestes: primer al Pirineu occidental, amb nevades per damunt dels 2.000 metres i, a la tarda, a les comarques de Girona. Les tempestes del Ripollès i la Garrotxa podrien anar acompanyades de calamarsa, mentre que les precipitacions s'aniran desgastant en direcció a la Costa Brava. Sol a la meitat oest a causa de l'entrada del vent de mestral, que escombrarà la nuvolositat i deixarà un cel ras. Notable baixada de la temperatura, sobretot al vespre i a la nit, que es donarà la mínima i es començarà a notar la refrescada.

Cap de setmana de tardor, després torna l'estiuet

Mitjà termini sense pluges i amb un escenari pansit, que tallarà en sec l'adrenalina de l'entrada a la tardor. Ràpida millora del temps dissabte, amb sol i només alguns núvols decoratius entre les comarques de Girona i Barcelona. De matinada, els ruixats desapareixeran amb celeritat mar endins en direcció a Menorca. Vent fort de tramuntana i mestral als dos extrems de Catalunya, amb ràfegues màximes de 80 a 100 km/h, pedres a les butxaques! La temperatura tocarà fons a la costa i al prelitoral dissabte, mentre que a l'interior i a les valls del Pirineu ho farà diumenge, amb sensació de fred. Agafeu el jersei i la roba de màniga llarga, però no feu encara el canvi d'armari! Dilluns i dimarts es mantindrà l'ambient assolellat i la temperatura anirà remuntant progressivament fins que torni l'estiuet.