Al gener, tanca la porta i encén el braser! Una dita que aquests dies s'està complint al peu de la lletra perquè fa un fred que pela a tot Catalunya. I atenció perquè les temperatures mínimes de les properes matinades continuaran sent de rigorós hivern. Si voleu saber el temps que farà aquest cap de setmana no us perdeu aquest vídeo:

 

Les baixes temperatures deixen autèntiques imatges de postal a tot Catalunya amb gebrades espectaculars. Fixeu-vos, per exemple, amb aquestes imatges de Gurb, a la comarca d'Osona:

Arriben les millors carxofes de l'any

El fred d'aquests dies farà que les carxofes siguin més bones que mai. De fet, les baixes temperatures milloren moltíssim la qualitat de les flors de la carxofera. Per això durant les properes setmanes tindrem les millors carxofes de tot l'any. Així les collien al Prat a primera hora d'aquest matí i amb una temperatura de només dos graus positius:

Gelades a la platja

Les gelades han arribat en punts costaners on aquests dies podem gaudir de precioses imatges del mar fumejant. Aquest fenomen es produeix pel contrast de temperatures. Tenim mínimes sota zero en punts de la Costa Brava que contrasten amb els 14ºC que ara mateix té l'aigua superficial del mar i justament aquest contrast és el que genera imatges com aquesta de Llafranc, al Baix Empordà:

 

Mar fumejant Llafranc / Foto: Twitter @GalceradresaMar fumejant a Llafranc i en molts altres punts de la costa catalana degut al contrast de temperatures / Foto: Twitter @Galceradresa

Farà un fred que pelarà a tot Catalunya

La previsió del temps continua encapçalada per l'anticicló. Aquest cap de setmana farà sol a tot Catalunya excepte en algunes planes interiors on les boires es faran més abundants, espesses i persistents. Les temperatures seran similars a les que tenim aquests dies o fins i tot una mica més baixes. Atenció perquè ens despertarem amb mínimes de -6ºC a Lleida i a Girona, 3ºC a Tarragona i de només 5ºC a Barcelona. De fet, es repetiran les gelades en punts costaners. Les màximes més altes del país no passaran dels 13 o 14ºC a la costa i al prelitoral. En moltes zones de l'interior no arribaran als 10ºC en tot el dia. Per cert, el fort vent dels últims dies no es repetirà ni divendres ni el cap de setmana. 

I tenim anticicló per dies! Els mapes a més llarg termini continuen pintant l'anticicló fins el 20 o 22 de gener. A partir d'aquelles dates sí que podrien arribar canvis importants. N'informarem puntualment des d'ElNacional.cat