Els teixons anuncien fred i neu per a aquest mes de març a Catalunya. Acaben de sortir dels seus caus en diversos llocs de Catalunya i ràpidament s'han tornat a amagar. Això, segons la saviesa popular, és un senyal inequívoc que tornarà el temps d'hivern amb noves baixades de les temperatures, gelades i tornarà a nevar. Què diuen els mapes del temps? Quin temps farà aquest cap de setmana? T'expliquem la previsió del temps i t'ensenyem com es comporten els teixons ara mateix a Catalunya en aquest vídeo.

🦆 Els ànecs mandarins anuncien un fort canvi de temps: pluges, tempestes i pedregades

 

 

Els teixons diuen que l'hivern s'allarga amb més fred i neu

Els teixons surten del cau però es tornen a amagar ràpidament. La meteorologia popular assegura que això indica més dies i setmanes d'hivern a Catalunya. Sabíeu que la tradició centenària de preveure el temps amb la marmota Phil a Pennsilvània té el seu origen en els teixons? Molt abans que comencessin aquesta tradició a Pennsilvània, Alemanya ja celebrava 'el dia del teixó' (Dachstagcada 2 de febrer. Així doncs, molt abans que els americans es fessin seva aquesta tradició, els alemanys ja feien sortir un teixó del seu cau el dia de la Candelera i, si projectava la seva ombra a terra perquè feia sol, tornava ràpidament cap al seu cau per continuar hivernant, senyal que l'hivern s'allargaria sis setmanes més. Aquesta tradició va ser exportada pels colons germans a Pennsilvània al segle XIX i allà van decidir substituir el teixó per la marmota canadenca. Així va començar el conegut 'dia de la marmota' a Punxsutawney (Pennsilvània), un autèntic festival amb música i menjar. A Catalunya, el 2 de febrer, per saber si l'hivern s'allargarà sis setmanes més o no, ens basem en la dita: 'si la Candelera plora, el fred ja és fora; si la Candelera viu, el fred és viu' que, al capdavall, és el mateix: si fa sol, la Candelera riu i, per tant, tindrem més hivern i si plou, plora i, en conseqüència, segons aquesta tradició, l'hivern s'acaba. La teoria és la mateixa en tots els casos: els teixons i les marmotes, quan fa sol, projecten la seva ombra i tornen dins els seus caus i, en canvi, si plou es queden fora perquè no fan ombra i no s'espanten, en aquest cas anuncien el final de l'hivern.

Tornarà a nevar

Aquests primers dies de març els teixons proven de sortir dels caus a Catalunya, però es troben amb sol i, per tant, projecten la seva ombra, s'espanten i es tornen a amagar. Això, segons ens indiquen des de diferents comarques catalanes i tot i que ja som al mes de març (no coincideix amb el 2 de febrer), indica igualment que l'hivern no s'ha acabat perquè la teoria és exactament la mateixa. Per tant, els teixons anuncien fred i neu per aquest mes de març a Catalunya. Què diuen els mapes del temps? De moment aquest dijous es presenta força ennuvolat a moltes comarques amb precipitacions de caràcter dèbil i dispers, més probables durant la primera meitat del dia. Atenció perquè la cota de neu rondarà els 400 o 500 metres i, per tant, podem tenir enfarinades sorpresa a qualsevol punt del país situat en aquestes cotes. Al migdia i a la tarda s'obriran grans clarianes a l'interior i al sud del país, però encara quedaran força núvols a Barcelona, Girona i al Pirineu on es pot escapar alguna precipitació anecdòtica. La cota de neu, entre la tarda i el vespre, anirà pujant fins als 650 o 700 metres.

Noves tongades de pluja a Catalunya

Els propers divendres, dissabte i diumenge farà sol a tot Catalunya amb temperatures diürnes cada vegada més suaus. Divendres, la tramuntana i el mestral encara bufaran amb força als dos extrems del país. El cap de setmana reapareixeran les boires matinals a l'interior. Les nits continuaran sent molt fredes amb fortes gelades a les fondalades de l'interior. Diumenge, les temperatures màximes seran més agradables amb valors de 15 o 16 °C a la majoria de pobles i ciutats del país. La setmana que ve arribaran canvis de temps. Plourà a tot Catalunya durant la nit-matinada de dilluns a dimarts amb una cota de neu que baixarà dels 1.400 fins als 1.200 metres. Dimarts encara plourà a primera hora, però ràpidament s'obriran grans clarianes i farà sol. A la tarda només cauran xàfecs irregulars al nord de les comarques de Barcelona, a Girona i al Pirineu i la cota de neu podria baixar fins als 850 metres. Una tongada de pluges més fortes amb neu al Pirineu podria arribar a Catalunya a partir del proper dijous, 9 de març, al vespre.

Pluja dijous, 9 de març a la nit GFS Wetterzentrale
Nova tongada de pluja a Catalunya amb neu al Pirineu a partir del proper dijous, 9 de març al vespre / GFS Wetterzentrale