Els ànecs mandarins anuncien un fort canvi de temps amb pluges, tempestes i pedregades que està a punt d'arribar a Catalunya. Atenció perquè, en aquest cas, la meteorologia popular també coincideix amb els diferents models meteorològics. Les novetats arribaran just abans de Setmana Santa i ens obligaran a rescatar els paraigües i les jaquetes a molts pobles i ciutats del país. Quan plourà, nevarà i farà fred? T'expliquem la previsió del temps en aquest vídeo.

⚠️ Alerta per temps perillós en 29 comarques catalanes: aquesta nit, plourà!

 

 

Canvi de temps imminent, segons els ànecs

Atenció perquè els ànecs mandarins assenyalen un canvi de temps a Catalunya. Aquests dies estan més ensopits de l'habitual i això, segons la saviesa popular, és un símptoma inequívoc de l'arribada de pluges i tempestes. A més, aquesta vegada, baixaran les temperatures i el vent presentarà ratxes molt fortes. Aquest divendres farà sol a gran part de Catalunya però augmentaran els intervals de núvols amb el pas de les hores. A la tarda cauran els primers ruixats al Pirineu on la cota de neu baixarà dels 2.000 metres fins els 1.800 a última hora. Les temperatures seran clarament més altes a la costa de Barcelona i Tarragona amb màximes d'entre 25 i 27ºC degut al vent de ponent que presentarà ratxes fortes. En canvi, baixaran al Pirineu i a l'interior del país.

Paraigües i jaquetes

Dissabte cauran ruixats, tempestes i algunes pedregades que poden ser fortes a les comarques de Barcelona i sobretot a les de Girona. El Servei Meteorològic de Catalunya alerta de xàfecs i tempestes que poden deixar més de 20 litres per metre quadrat en només mitja hora al Gironès, la Selva, el Pla de l'Estany i la Garrotxa, i no descarta que caigui calamarsa o pedra. Nevarà al Pirineu per damunt dels 1.500 metres. Dominaran les estones de sol a Lleida i a Tarragona però, durant la tarda i el vespre, no és impossible alguna tamborinada sorpresa. Tramuntana i mestral, i temperatures força més baixes a tot Catalunya. Diumenge farà més sol però amb vent molt fort als dos extrems del país. Continuarà nevant al Pirineu i ho farà de forma intensa a la cara nord on la cota baixarà fins els 1.300 metres. A la resta de la serralada nevarà per damunt dels 1.400 o 1.500 metres. Ambient força més fresc, sobretot de nit i matinada amb temperatures mínimes de 0ºC a Vielha, la Seu d'Urgell i Puigcerdà, 2ºC a Olot, 4ºC a Vic, 6ºC a Lleida i a Falset, 7ºC a Girona, Manresa i Igualada, i d'11ºC tant a Barcelona com a Tarragona

Perill fortes tempestes i pedregades Meteocat
Aquest dissabte, perill de fortes tempestes i pedregades a Catalunya / Meteocat

Quin temps farà per Setmana Santa?

El proper dilluns arrencarà la Setmana Santa amb sol a tot Catalunya, temperatures força fredes de matinada però ambient suau durant el dia. Dimarts, augmentaran els intervals de núvols i el proper dimecres podrien caure xàfecs irregulars, poc importants i de curta durada a qualsevol punt del país. Temperatures normals per l'època de l'any. En general, aquest any la Setmana Santa sembla que vindrà marcada per un temps estable amb domini del sol la majoria de dies. ElNacional.cat confirmarà la previsió del temps per Setmana Santa en properes informacions.