La previsió del temps és contundent i es corrobora que, una setmana més a Catalunya, hi haurà pluja i tempestes. La situació es complica a partir de dilluns, i les tempestes, cada dia, seran més perilloses. Aquesta vegada, però, l'aigua no arribarà a tota Catalunya, tot i que serà per poc. Només se'n deslliuraran a la costa de Barcelona i Tarragona. En total, es tornaran a acumular més de 60 litres per metre quadrat en alguns municipis. Vols saber on plourà més aquesta setmana? Al vídeo de la previsió del temps per aquesta setmana t'expliquem, a més, com saber si cauran pedregades només mirant els núvols. Tens tots els detalls per saber com serà aquesta nova tongada de pluja a Catalunya al següent vídeo:

 

🔴 Diluviarà o més sequera a la vista? Els mapes del temps no es posen d'acord

Pedregades a la vista

Aquesta setmana es torna a complicar la situació: tornarà a quedar marcada per l'arribada de noves tempestes i pedregades. La pluja escombrarà Catalunya una vegada més, tot i que aquests dies, no arribaran a tot arreu. Les platges de Barcelona i Tarragona, quedaran al marge de les pluges, però seran les úniques zones. Dilluns, comença la festa de les tempestes. Tornaran a ser intenses a Vielha, però també apareixeran amb força entre Solsona, Tàrrega, Cardona i Manresa a partir de les 18 h de la tarda. 

Les tempestes cada dia aniran a més. Dimarts tornaran a colpejar el Pirineu de Lleida, tot i que els dies més complicats seran dimecres i dijous: les tempestes seran les més fortes i més perilloses. Caurà, en només dos dies, quasi tota la pluja de la setmana. El patró del temps d'aquesta setmana serà el mateix dia rere dia: matins plàcids i tranquils, amb sol, però tardes amb núvols que aniran creixent i formaran tempestes. Aquesta setmana la pluja es quedarà concentrada entre l'interior i el Pirineu de Lleida: on plourà més serà a les comarques de l'Alta Ribagorça, al Pallars Jussà, la Noguera, l'Alt Urgell i fins i tot hi haurà tempestes a la Segarra i al Solsonès.

La pluja actua de fre de mà pels termòmetres i farà que la temperatura es quedi retinguda i sense canvis. S'encara una setmana sense que els termòmetres variïn gens ni mica: les màximes ballaran entre els 30 °C a Lleida, als 25 °C a la costa, mentre que la temperatura mínima és més fresca i es queda sobre els 15 °C. Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, la temperatura màxima d'aquest cap de setmana ha sigut de 30,7 °C a Alcarràs, el Segrià.

Com saber si arriba tempesta mirant al cel? 

Aquesta setmana és important saber si els núvols que s'estan formant al cel són de tempesta, sobretot, a zones del Prepirineu i Pirineu, on poden ser especialment perilloses i descarregar molta aigua de cop. Els núvols de tempesta neixen com petits núvols innocents amb formes de cotó fluix que semblen poc amenaçadors. Són els cúmulus humilis. A poc a poc i gràcies a corrents d'aire ascendent, es van desenvolupant verticalment i creixen fins a ser cúmulus mediocris i congestus.

Els núvols més petits són cumulus humilis, mentre que els mitjans ja són mediocris / Twitter: @AEMET_Aragon
Els núvols més petits són cumulus humilis, mentre que els mitjans ja són mediocris / Twitter: @AEMET_Aragon

Finalment, l'aire que puja topa la tropopausa, que li barra el pas. Els núvols han arribat al seu desenvolupament màxim i ja són cumulonimbus capaços de descarregar grans quantitats d'aigua i fins i tot, en molts casos, pedra. Un indicador per saber si els núvols de tempesta descarregaran calamarsa o pedra és si porten un "barret" a sobre. Se'n diuen cumulonimbus pileus: la humitat ha arribat a les capes més altes del núvol i ha cristal·litzat. Impliquen molta inestabilitat i possiblement, pedregades i calamarsades.

Núvols amb barret: cumulonimbus pileus que possiblement, porten pedra / Twitter: @MichaelWX18
Núvols amb barret: cumulonimbus pileus que possiblement, porten pedra / Twitter: @MichaelWX18

Les pluges més fortes acostumen a venir de la mà de cumulonimbus incus: els corrents d'aire han pujat amb tanta violència que en topar amb la tropopausa, que actua com a tapa, fa que es desplacin cap als costats i formen una enclusa. Tots aquests núvols de tempesta es veuen des de molts quilòmetres: és possible veure els cumulonimbus que estan descarregant al Ripollès des de Barcelona.

Aquesta setmana és una molt bona ocasió per observar com van creixent els núvols al cel de Catalunya i constatar si portaran pedra o no.