Les depressions no paren d'apropar-se a la Península, però està costant molt que l'aigua arribi a Catalunya. Una rere l'altre, Armand, Béatrice... han escollit un lloc privilegiat i no es mouen d'aquí: el nord-oest. No es mouen més enllà i el mal temps, tampoc. A Catalunya només rebem les restes de pluja i vent a les muntanyes més altes, però a la resta, ni rastre. De fet, la situació és ben diferent: la temperatura continua assolint valors cada dia més alts, quasi com si fos estiu. Es comença a veure llum al final del túnel, però de moment, encara haurem de passar més calor. Vols saber fins quan? En aquest vídeo de la previsió del temps t'expliquem tot el que passarà aquesta setmana a la meteorologia:

🆘 Pic de calor extrem: la situació empitjora! Males notícies en la predicció del temps a Catalunya 

La depressió Béatrice sí que afecta (i molt!) al temps de Catalunya

Una depressió acostuma a ser sinònim de mal temps. I n'hi ha una de molt potent al nord-oest de la Península, Béatrice. De fet, té un nucli intens que pot baixar dels 986 hPa. Això es tradueix en molta inestabilitat. A més, com més ràpida sigui la caiguda de la pressió en l'horitzontal entre el nucli i els voltants, més vent hi haurà. I n'hi ha molt. Però sembla que això no està arribant a tota Catalunya. O almenys, no està deixant el mal temps típic que tothom esperaria d'una depressió. Per què?

 

 

Està plovent molt a Ourense, Càceres, Pontevedra... La pluja i el vent a Catalunya només està arribant a zones de muntanya. A Vall d'Aran ha plogut més de 30 mm i més de 40 mm al port de la Bonaigua, però el més destacat de diumenge: el vent als cims. Al Lac Redon, a 2247 metres d'altura, les ratxes han arribat a 142,9 km/h i a Ulldeter, que està a 2410 m, a 109,1 km/h. A la resta del territori, l'altra cara de la moneda: s'està vivint un segon estiu. Màximes sorprenents de més de 28ºC a Girona, Horta de Sant Joan i Castelló d'Empúries. Un mateix fenomen meteorològic no arriba igual a tots arreu, i és precisament el que està passant: mentre que a Galícia, Cantàbria  Extremadura  estan gaudint d'un temps típic de tardor, a Catalunya ens estem rostint. Allà estan afectats per un front atlàntic: inestabilitat que arriba amb molta humitat i que impacta directament contra el territori deixant pluja. Aquí, vivim l'altre braç de la depressió Béatrice: ens arriba aire més càlid i humit que s'escola pel Mediterrani quasi directament des d'Àfrica. Molta més calor del que tocaria, xafogor i molta pols del Sàhara al cel. 

Molta pols en suspensió a Catalunya / TWITTER: @MiguelCiudad
Dies de molta pols en suspensió al cel de Catalunya / TWITTER: @MiguelCiudad

Dilluns, matí fresquet, calor al migdia i molts núvols. No hi haurà cap situació de perill, però els termòmetres continuaran pujant fort a tot el litoral: molta calor a zones de la província de Girona, com Figueres, Torroella de Montgrí o la Bisbal d'Empordà, amb més de 29ºC. També a Martorell, Rubí o Molins de Rei, on arribaran als 27ºC. A Tarragona, tampoc se salvaran de la calorada: més de 26ºC a Móra d'Ebre, Amposta i Tortosa. Els núvols no deixaran pluja, però seran molt densos tot el dia, en especial, al Pirineu i Prepirineu de Lleida, on també hi haurà molta boira a primera hora. A partir de dimarts, temperatures més altes també a l'interior, però encara sense pluja. I no hi ha previsions que arribi.

Es comença a veure la llum al final del túnel

La situació comença a ser insostenible: aquest mes d'octubre s'ha arribat als 29,3ºC a Figueres i s'ha superat els 30ºC en algunes estacions. Això afecta la flora i els seus cicles de vida, a la fauna, que no troba el menjar que necessita, i als humans, en el descans nocturn, entre altres coses. Aquest octubre està sent molt més càlid del que tocaria, però tot això sembla que ja té data final. La situació meteorològica encara pot canviar molt fins llavors, però tots els models meteorològics coincideixen: començarem novembre amb una baixada de temperatura. Les zones de baixes pressions es debilitaran i ens deixarà d'arribar aire reescalfat d'Àfrica a tot el Mediterrani. Els termòmetres tornaran a baixar dels 25ºC i tornarem a viure temperatures més pròpies d'un inici de novembre, però seguirem estant per sobre del que tocaria. Per fi, podem començar a treure jaquetes i nòrdics de l'armari.

La primera setmana de novembre baixarà la temperatura, però seguirà fent més calor del que tocaria / ECMWF
La primera setmana de novembre baixarà la temperatura, però continuarà fent més calor del que tocaria / Anomalia setmanal de temperatura a 2 metres. ECMWF