La tònica d'aquest cap de setmana ha sigut termòmetres marcant valors desorbitats: més de 40ºC a Vinebre. Aquesta calor sufocant encara durarà uns dies, però els models meteorològics mostren canvis a la vista que donarien una petita treva a la calor. Per començar la setmana, però, continuarem amb aquesta calor que tornarà a fer pujar dels 35 °C els termòmetres de mitja Catalunya. Aquest dilluns, ja arriben alguns canvis en la predicció del temps: tornaran a formar-se tempestes que descarregaran amb intensitat en alguns punts catalans. Vols saber fins quan farà tanta calor? T'expliquem tots els detalls de com serà el temps aquesta setmana al vídeo de la previsió del temps:

 

 

⚠️ S'activa per primera vegada l'avís per calor nocturna intensa: de dia, fins a 40 °C. Fins quan durarà?

 

Després dels 35 °C, es preveuen canvis

La temperatura està assolint valors molt alts per a estar acabant un juny. Aquest cap de setmana s'han registrat, ni més ni menys que màximes que han arribat als 40,9 °C a Vinebre, 39,1 °C a Torroja del Priorat, 38,9 °C al Masroig i 38,9 °C a Falset. Diumenge ha sigut un dels dies més càlids del que portem de 2023

La previsió del temps per aquesta setmana arriba sense gaires novetats de cara a aquesta calor, tot i que anirà afluixant una mica cada dia. Tot i això, la sensació tèrmica continuarà sent de calor quasi asfixiant els primers dies de la setmana. Dilluns, els termòmetres encara pujaran dels 35 °C, i no només a punts de Ponent: també a llocs com Figueres, a punts del Vallès, del Bages i a les Terres de l'Ebre. A la resta de Catalunya, tot i que no s'arribarà al llindar dels 35 °C, també farà moltíssima calor: a Barcelona s'arribarà als 34 °C i a la Costa Daurada i la Costa Brava, la màxima serà de més de 30 °C.

Les nits continuen sent un problema, amb valors per sobre dels 20ºC entre Barcelona i el Delta de l'Ebre. Dilluns, es tornarà a repetir aquesta sensació de maldormir. Dimarts, els termòmetres començaran a baixar, tot i que encara se sentirà una calor important, sobretot a zones properes al Cap de Creus. La temperatura afluixarà un parell de graus, però no serà fins dijous quan comenci a baixar amb més ganes. L'arribada d'una nova zona d'inestabilitat portarà més pluja i farà que els termòmetres quedin, fins i tot, per sota del que tocaria. Seran, aproximadament, més de 5 °C de diferència amb la temperatura viscuda el cap de setmana.

Setmana de tempestes!

La calor haurà de compartir cartell amb unes altres protagonistes en aquesta escena: les tempestes. A partir de dilluns, tornaran a donar-se ruixats de tarda que afectaran, sobretot, a zones de muntanya. Per començar la setmana, mentre a la costa es respira tranquil·litat, a les muntanyes es formaran grans nuvolades a partir del migdia. Els patacs més importants afectaran punts entre Ripoll, Vic i Moià i també caurà algun ruixat al Pirineu de Lleida. S'aniran repetint durant tota la setmana fins que arribi el plat gros, dijous. En total, no s'espera que s'acumulin molts litres abans del canvi de temps, però sí que quan caiguin, ho faran amb molta intensitat. El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat l'avís per intensitat de pluja: aquest dilluns podrien caure més de 20 litres per metre quadrat en només mitja hora.

A partir de dilluns, cal tenir precaució amb les tempestes de tarda, tornaran a descarregar amb força / Esterri d'Àneu - Ramon Baylina
A partir de dilluns, cal tenir precaució amb les tempestes de tarda, tornaran a descarregar amb força / Esterri d'Àneu - Ramon Baylina

Malgrat que aquests patacs d'aigua aniran fent dia rere dia, la massa d'aire que ens pot deixar més pluja arriba entre dijous i divendres: serà quan les tempestes tornin a ser més fortes. Afectaran de nou zones de muntanya, però els diferents escenaris de predicció també porten pluja al Massís dels Ports, a Barcelona i a Girona. Haurem d'esperar uns dies per veure com evoluciona finalment aquesta situació, però el que és ben segur és que la temperatura caurà més de 5ºC a finals de setmana. 

L'Atlàntic també bat rècords

Mentre estem vivint un dels primers episodis de calor intensa, la situació als mars i als oceans no és diferent. Destaca la temperatura de l'Atlàntic, que no ha parat d'augmentar enguany. Actualment, la temperatura de l'aigua està més d'1 °C per sobre de la mitjana. Aquesta anomalia càlida destaca, sobretot, a zones de l'Atlàntic Nord:

El Mediterrani, per la seva part, es va mantenir per damunt dels valors mitjans climàtics sobretot al març i abril, amb un valor mitjà de 0,5 °C. Són dades del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), que també confirmen la tendència a llarg termini de la temperatura superficial del mar Mediterrani: té un escalfament acumulat de 1.3˚ C en mitjana durant el període que compren del 1982 al 2023. La temperatura de l'aigua a les platges aquest cap de setmana es troba a 24 °C a Blanes, 25 °C a Gavà i a Salou.