El mes de febrer ens portarà una brutal onada de fred siberià i nevarà a Catalunya. Aquest any, la Candelera riu i ja se sap: 'Si la Candelera plora, el fred és fora; si la Candelera riu, el fred és viu'. La patacada de les temperatures serà espectacular i, d'aquí a pocs dies, tocaran fons amb un terrible canvi de temps que arribarà de manera sobtada. Quin dia arribarà el fred siberià i la neu a cotes baixes? T'expliquem les últimes novetats de la previsió del temps en aquest vídeo.

⛈️ Canvi sobtat de temps a Catalunya: fortes tempestes amb festivals de llamps i trons

 

 

La Candelera riu!

Aquest dijous, 2 de febrer, tots estem molt pendents de la marmota i, a Catalunya, de l'estat del cel perquè, segons la dita popular, si la Candelera riu, el fred és viu i tindrem baixes temperatures durant sis setmanes més. Doncs justa la fusta, la Candelera, aquest any, no plora i, per tant, l'hivern no s'ha acabat. Els mapes del temps també diuen que el fred hivernal anirà a més i ho farà de mala manera d'aquí a pocs dies amb una històrica baixada de les temperatures. Una onada de fred siberià podria atacar de ple Catalunya amb neu a molts pobles i ciutats. De moment, aquest dijous, continuarà el cel ras amb sol a tot Catalunya i algunes boires a l'interior. Les temperatures seran un pèl més altes amb màximes de 16 o 17ºC a moltes comarques però alerta perquè les nits continuaran sent molt fredes amb gelades especialment fortes a les fondalades.

Al febrer, un dia al sol i l'altre al braser

Divendres, dissabte i diumenge també farà sol a tot Catalunya amb boires matinals a l'interior. Les temperatures diürnes continuaran pujant. El dia més càlid d'aquesta setmana serà dissabte amb màximes de 20ºC a moltes comarques. Un dia excel·lent per fer activitats a l'aire lliure si us agrada l'ambient primaveral. Diumenge també farà bo amb temperatures molt suaus tot i que seran un parell de graus més baixes. La baixada més forta de les temperatures començarà el proper dilluns al vespre i, sobretot, de cara a dimarts. I el fred més bèstia arribarà durant la segona meitat de la setmana que ve amb temperatures mínimes inferiors als -20ºC al Pirineu, de fins a -10ºC a l'interior, de -5ºC al prelitoral i sota zero a la costa. El proper dilluns, 6 de febrer, a la tarda, cauran xàfecs a les comarques de Barcelona, Girona i al Pirineu. Primer, nevarà per damunt dels 650 metres però la cota baixada ràpidament fins els 450 metres entrada la matinada de dimarts.

 25ºC a 5.600 metres dimecres, 8 de febrer
Una onada de fred històrica podria afectar Catalunya la setmana que ve / GFS Wetterzentrale
 10ºC a 1.500 metres dimecres, 8 de febrer GFS Wetterzentrale
El fred siberià desplomarà la cota de neu a tot Catalunya / GFS Wetterzentrale

Quan nevarà a cota zero a Catalunya?

Dimarts, 7 de febrer, nevarà a la cara nord del Pirineu mentre a la resta tindrem el cel estarà mig ennuvolat amb estones de sol. Els núvols seran més abundants a la costa de Barcelona. A la tarda, però, augmentarà la inestabilitat amb xàfecs a les comarques de Barcelona i Girona que seran en forma de neu per damunt dels 300 metres. L'ambient cada vegada serà més hivernal. Atenció el proper dimecres, 8 de febrer, al matí, perquè cauran xàfecs a la costa i prelitoral de Barcelona i Girona amb una cota de neu de només 50 metres. De fet, podria nevar a cota zero. A la tarda, aquestes nevades arribaran, també, a la costa i prelitoral de les comarques de Tarragona. Una altra enfarinada podria arribar a Catalunya el proper divendres, 9 de febrer, al vespre i, sobretot, entrada la matinada del dissabte, dia 10. També se centraria a les comarques més orientals de Girona, Barcelona i Tarragona. No tots els models meteorològics anuncien aquest gran canvi de temps i, lògicament, l'haurem d'anar confirmant en properes informacions a ElNacional.cat.

Neu a la costa dimecres, 8 de febrer GFS Wetterzentrale
A mitjans de la setmana que ve podria nevar a primera línia de mar / GFS Wetterzentrale