El primer dia de la setmana ha deixat el matí més gèlid d'aquest hivern. L'onada de fred culmina amb quasi tota Catalunya sota els zero graus: les gelades s'han repetit un dia més des de la costa, fins a l'interior. Les imatges de dilluns amb moltes comarques a temperatures negatives posen punt final a l'episodi fred que ha afectat Catalunya aquest gener. No es tornaran a repetir en molts dies: s'encara una setmana de canvi, amb mínimes i màximes que tornaran a pujar. Gener acaba amb estampes hivernals que, en algunes zones, no es recordaven des de feia una dècada. 

🔴 Canvi de temps radical: 10 °C de diferència en només 48 hores!

Més de 10 anys que no feia tant de fred

Aquest dilluns s'ha mesurat un dels matins més freds del que portem d'hivern. Les gelades han sigut molt extenses i un dia més, han tornat a abraçar, fins i tot, punts de la costa. L'onada de fred arriba al seu final amb temperatures mínimes molt baixes: a Cunit s'han baixat als -1,7 °C, -2,1 °C a Canyelles, -3,6 °C a Constantí i -3,4 °C a Vilanova del Vallès. Els valors mesurats demostren com el matí ha sigut gèlid al litoral i el Servei Meteorològic de Catalunya confirma que feia més de 10 anys que a punts com Ulldecona, al Montsià, no feia tant de fred. La gran novetat d'aquest episodi fred ha sigut la província de Girona, on els termòmetres s'han desplomat en caiguda lliure. La tramuntana que ha estat afectant la zona amb intensitat durant l'última setmana, ha afluixat, i això ha permès que la temperatura caigui durant la nit. Els termòmetres han quedat congelats amb -8,1 °C a Vilobí d'Onyar, -7 °C a la ciutat de Girona o -5,2 °C a Castelló d'Empúries, on tampoc veien baixar tant els termòmetres des del febrer del 2012.

Fred molt intens a primera hora del matí / Foto: @R_Geeb - Twitter
Fred molt intens a primera hora del matí / Foto: @R_Geeb - Twitter

També ha gelat amb intensitat a l'interior, amb mínimes que han baixat dels -7 °C a Seròs o -8 °C a Oliola. En aquestes zones del centre de Catalunya continuarà fent fred de ple hivern tota la setmana, perquè la boira s'hi presentarà dia rere dia fins a nou avís. La combinació de boira i temperatures sota zero farà reaparèixer la boira gebradora. Mentrestant, a punts d'alta muntanya la situació és totalment diferent: han iniciat la setmana amb termòmetres que, tot i quedar òbviament, per sota dels zero graus, a apuntar cap a temperatures més altes. Les mínimes de dilluns a les zones més altes de Catalunya han sigut de -12 °C a Das, -9,8 °C a Puigcerdà i -9,2 °C a Vielha.

 

⚠️ Atenció amb el canvi de temps: diem adeu al fred i la neu?

És normal aquest fred?

L'onada de fred del gener s'ha estès des del 18 de gener fins a finals de mes. La temperatura mínima ha batut rècords amb valors negatius fins i tot a la costa. Per saber si estem davant d'un episodi especialment fred, els mètodes estadístics donen una idea de la intensitat d'aquesta onada de fred. La mètrica més famosa és la mitjana: la comparació amb aquest valor ens diu si l'anomalia de temperatura és negativa (fa més fred del valor mitjà de l'època) o positiva (fa més calor). Però aquest mètode és molt sensible si apareix un valor extrem: si un dia fa molt fred o molta calor, la mitjana canvia de manera considerable. Realment, no dona una idea si hi ha hagut molts dies amb temperatures similars a les que s'està vivint. Per això, es fan servir els percentils, que diuen quin percentatge de temperatures són iguals o menors al valor que volem comparar. Observant aquesta mètrica, veiem com per exemple, a la ciutat de Barcelona, els percentils han sigut molt baixos en aquesta onada de fred, fins i tot, han arribat al 3%. Què vol dir, això? Hi ha molt pocs dies al registre total amb temperatures més baixes que les que s'han viscut aquest gener.

Percentils per sota dels 5 % mostren com s'ha viscut un episodi especialment fred a Catalunya / Font: hoyextremo.com - Daniel Argüeso
Percentils per sota dels 5 % mostren com s'ha viscut un episodi especialment fred a Catalunya / Font: Servei Meteorològic de Catalunya