La temperatura està començant a normalitzar-se. El cap de setmana ha fet més fred i s'han donat mínimes a primera hora de 3,2 °C a Puigcerdà, 13,8 °C a Vallirana, 16,8 °C a Barcelona, 10,3 °C a Fornells de la Selva i 13,1 °C a Ulldecona. No hi ha cap dubte que l'ambient és cada vegada més fresc. Però els termòmetres continuaran baixant o després d'aquest pont tornarà a fer calor? I la tan necessitada pluja, arribarà? Els pantans estan sota mínims, la situació és crítica. Per sort, l'aigua vol arribar a Catalunya i a moltes comarques haurem de tornar a treure els paraigües. Vols saber on plourà la nit de la castanyada? Farà fred el dia de Tots Sants? T'expliquem tota la previsió del temps al següent vídeo, on ens hem desplaçat a un embassament per veure si la situació realment és crítica:


☔ Previsió del temps per Tots Sants: finalment, la pluja sí que arribarà a Catalunya! Quan i on plourà?

Algunes comarques veuran arribar la pluja dilluns

Plourà, però menys del que Catalunya necessita. La nit de la castanyada ens retornarà a un temps més típic de tardor: botes d'aigua i jaquetes. Dilluns serà un dia bastant lleig i sense sol: ja de bon matí hi haurà molts núvols que cobriran des de Barcelona fins al Delta de l'Ebre. Núvols baixos que s'estan repetint dia rere dia i són molt perillosos, sobretot a la carretera, perquè deixen mala visibilitat. Aquest cap de setmana la situació a la platja de Barcelona ha sigut espectacular: la boira ha entrat fins a tapar els edificis més coneguts, com l'Hotel W i la Sagrada Família. Quedaria en una anècdota si no afectés també la circulació a la ciutat comtal: no veure-hi a la carretera pot ser la causa de molts accidents. 

Continuaran apareixent més núvols des de l'oest que aniran tapant tot Catalunya, i l'aigua no es farà esperar. Si et trobes a l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà o la Noguera, podràs menjar-te les castanyes mirant com plou per la finestra. A partir del migdia, la pluja entrarà des de l'Aragó i anirà escombrant les comarques del Pirineu de Lleida i fins i tot, també arribarà a les zones de la Depressió Central. En alguns punts entre l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà podria descarregar amb més intensitat i amb tempesta. Si apareixen llamps, deixeu les castanyes i entreu a un lloc segur. La pluja anirà avançant cap a l'interior de Catalunya de matinada i també deixarà alguna gota al Delta de l'Ebre, però plourà poc. Quan ens llevem dimarts, el dia de Tots Sants, l'aigua ja haurà desaparegut. Com a testimoni de la pluja, només quedarà molta més humitat que farà que tornin a aparèixer boires molt més denses a Lleida i a punts del Pirineu.

Els núvols no desapareixeran aquest pont de Tots Sants / TWITTER: @angelgalanmont
Els núvols no desapareixeran aquest pont de Tots Sants / TWITTER: @angelgalanmont

La temperatura a poc a poc va cap a baix: l'ambient cada vegada és més fresc (com tocaria!) i dilluns a primera hora la història serà una altra. Els termòmetres es quedaran per sota dels 15 °C a quasi tota Catalunya! Només els passaran a les zones del litoral, el Mar Mediterrani encara està molt calent i no deixa baixar tant la temperatura. Al migdia, no passarem tanta calor: aquesta vegada, els termòmetres catalans no pujaran dels 25 °C, l'ambient serà agradable, menys a Lleida i Figueres, on podrien fregar-los. Per fi, cada dia que passi, notarem un ambient més fresc i més típic de novembre.

La situació continua sent molt crítica

I preocupant. Tot i que plourà, no s'esperen grans quantitats d'aigua. Seran ruixats molts curts però molt necessaris. Els pantans segueixen molt per sota de les seves capacitats totals i això, preocupa i molt. Moltes comarques ja han hagut de prendre mesures contra la sequera i no se'n descarten més. La situació aquest 2022 és desesperant. Aquest any no ha plogut ni la meitat del que hauria

Les dades no menteixen: la pluja acumulada no arriba ni a la meitat del que hauria / Precipitació acumulada tardor 2022. Font: AEMet
Les dades no menteixen: la pluja acumulada no arriba ni a la meitat del que tocaria / Precipitació acumulada tardor 2022. Font: AEMet

Aquesta falta de pluja es tradueix entre altres coses, en un estat dramàtic dels embassaments. En conjunt, per desgràcia, només acumulen aigua al 36% de les seves capacitats. És tràgic.

Els períodes de sequera s'estan accentuant (i cada vegada aniran a més) amb el canvi climàtic. L'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua, llança una nova campanya que es titula "La pluja no la controles, l'aixeta sí". Pretén conscienciar a la societat del gran poder que tenim com a individu: recordem que durant una de les últimes sequeres més importants, la del 2007-2008, es va aconseguir reduir el consum d'aigua un 21%, gràcies a la consciència de la ciutadania. Està plovent molt poc, en el que portem de 2022 només ha plogut 457,1 mm a Girona, 382,2 mm a Tortosa o 225,4 mm a Lleida. Però quant gasta una persona en el seu dia a dia? La mitjana de consum és de 113 mm per habitant i per dia. El càlcul total és una barbaritat, contant que a Catalunya hi viuen més de 7 milions de persones. Quasi mil milions de litres d'aigua al dia. Què podem fer? De moment, i amb les poques perspectives de pluja que tenim a la vista, si volem evitar que la situació empitjori, a escala personal caldrà revisar si tota l'aigua que estem fent servir per netejar, cuinar o regar, realment és necessària.