La neu al Pirineu es troba en estat crític a causa de la calor abismal que s'ha patit aquest cap de setmana a Catalunya i de les últimes precipitacions, que han caigut en forma de pluja, excepte a les cotes més altes. En conjunt, és un escenari que juga molt en contra de la bona conservació de la neu a les muntanyes i que pot arribar a posar en risc a esquiadors i muntanyistes en zones no controlades. Els efectes són imminents i aquest cap de setmana s'han viscut allaus a les muntanyes catalanes, per sort, sense cap incident. Les estacions d'esquí han dedicat esforços extra per poder obrir les instal·lacions amb bona qualitat de neu.

❄️ Sorpreses en les temperatures: baixada dràstica en molt poques hores!

Així han sortejat les allaus a les estacions d'esquí

Les altes temperatures d'aquest cap de setmana han provocat estralls a la neu acumulada al Pirineu amb les últimes nevades. La temperatura no ha baixat dels 0 °C ni als punts més alts de les muntanyes catalanes (s'han enregistrat 0,8 °C a Boí, 1,8 °C a la Bonaigua o 0,3 °C a la Tossa d'Alp aquest dissabte a primera hora), i a més, ha pujat massa a les hores centrals del dia, quan el sol escalfa més. Fins i tot, s'han fregat els 10 °C en alguns punts de la Cerdanya i el Pallars Sobirà. La neu, en aquestes condicions, inevitablement es desfà i les imatges del desgel han començat a arribar des de diversos punts de muntanya, com és el cas del desgel d'Andorra. 

A més, aquest tipus de neu humida i densa provoca allaus com el que s'ha vist al Puigmal, per sort, sense incidents.

Allau a la cara nord del Puigmal, aquest diumenge al matí / Twitter: @JeremySarchet
Allau a la cara nord del Puigmal, aquest diumenge al matí / Twitter: @JeremySarchet

La pluja i el vent càlid dels últims dies, tampoc ajuda i la neu ha començat a estar en mal estat. S'han provocat allaus controlades per evitar mals majors. Les estacions d'esquí han dedicat esforços extra per poder obrir aquest cap de setmana en bones condicions, senyalitzant bassals d'aigua i zones on la neu s'enfonsava amb facilitat. Els usuaris han agraït l'esforç dels treballadors durant aquesta ratxa càlida i han recalcat el bon estat de les pistes, malgrat les males condicions meteorològiques per a l'esquí.

El Butlletí de Perill d'Allaus de l'Institut Cartogràfic de Catalunya, vàlid per a zones fora de pistes i no controlades, informa que el perill més alt d'allau al Pirineu de Catalunya es troba a la Franja Nord de la Pallaresa, amb risc marcat de 3/5. Informen en el mateix butlletí que ja "han caigut allaus i lliscaments basals en diversos indrets del sector, així com també a l'Aran". En aquesta zona, la neu és humida i pesada i hi poden haver més lliscaments. La previsió del temps per aquest dilluns no ajuda: les altes temperatures faran que el front que arriba a última hora de la nit pugui tornar a deixar plugim sobre aquesta neu.

Tornarà a nevar a Catalunya aquesta setmana? 

La situació anirà millorant i el risc d'allaus, en descens a mesura que passin les hores. El mateix front que tornarà a mullar la neu dilluns a la nit, farà que la temperatura a Catalunya caigui en picat. Dimarts, les temperatures màximes tornaran a baixar dels 0 °C a Baqueira Beret, Boí Taüll i Espot. Aquesta baixada dràstica dels termòmetres farà que la precipitació que ha d'anar arribant a partir de dimarts (en comptagotes), sigui en forma de neu. Els gruixos acumulats el pròxim cap de setmana seran de més de 50 cm a Andorra i les muntanyes del Pirineu de Lleida. Actualment, les estacions segueixen obertes, amb 84 km esquiables a Baqueria Beret, 15 km a Espot, 22 km a Port Ainé o 156 km a Grandvalira, que precisament aquesta setmana acull les finals de la Copa del Món d'esquí alpí.