Aquest cap de setmana ha estat de pel·lícula, amb temperatures que costen de creure. S'han arribat als 27,9 ºC a Aldover i 27,4 ºC a l'Aldea. Fa massa calor i aquesta ratxa càlida ja suma 5 dies amb temperatures totalment fora de sèrie. Aquesta setmana, però, arriben sorpreses en forma d'un nou canvi de temps que tornarà a trencar els esquemes: la temperatura patirà un descens dràstic en molt poques hores. Tornarem a l'hivern de cop. Fred molt normal en aquesta època de l'any, però que contrasta moltíssim amb els 27 ºC d'aquest últim cap de setmana. Ens espera una setmana amb pujades i baixades als termòmetres i fins i tot, alguna gotellada! Vols saber si plourà a Barcelona? O si potser tornarà a nevar al Pirineu després d'aquesta calorada? T'expliquem com serà el temps aquesta setmana a la previsió meteorològica del següent vídeo, no t'ho perdis.

⚠️ Un canvi radical de temps a Catalunya destarotarà els teus plans per al cap de setmana

 


🔴 Calor desorbitada amb data de caducitat (molt pròxima!): diumenge, més de 27 °C!

 

Menys de 10ºC en 24 hores

La baixada de temperatura serà brutal, i no serà gens complicat, veient quin és el punt de partida. L'ambient ha sigut extremadament càlid aquest cap de setmana, amb més de 27 ºC a molts indrets. Unes temperatures quasi mai vistes a Catalunya d'ençà que es tenen registres. Els canvis en el clima comencen a ser preocupants, si al mes de març ja s'enregistren aquests valors. Dilluns encara farà molta calor, amb temperatures que tornaran a pujar dels 25 °C a Girona i a Lleida i poc fred al matí. Figueres s'emportarà la palma, amb 29 °C. A més, l'aire calent del sud que arribarà a Catalunya ens portarà una forta sensació de xafogor. Però els canvis arribaran molt ràpidament: la baixada de més de 10 °C es donarà en només un dia.

Aquest gir inesperat serà causat pel pas d'un front, que traurà el cap per ponent dilluns a última hora. Deixarà pluja al Pallars Jussà, a l'Alta Ribagorça i a la Vall d'Aran, i als pics més alts, caurà neu. La cota estarà entre els 1800 i els 2000 metres. Aquesta banda de pluja anirà avançant cap al centre de Catalunya durant la nit, deixant molt poca aigua en general, però regant també zones com Berga, Solsona, Ripoll i fins i tot deixant algun floc a Andorra i Vallter. Dimarts i gràcies a aquest front, la temperatura ja haurà caigut en picat fins per sota dels 10 ºC a primera hora i dels 20 ºC al migdia. També plourà, i l'aigua es quedarà entre Barcelona i Girona: a Olot, Sant Celoni, Ripoll i Figueres. Quatre gotes. Serà una setmana d'alternança, entre més calor i més fred i alguna gotellada, un temps molt primaveral. Sembla que els termòmetres voldran tornar a pujar dimecres, però a finals de setmana tornaran a baixar. El temps serà una veritable muntanya russa.

Com serà el temps aquesta primavera? 

I quan comenci de veritat la primavera, com serà? Farà tanta calor com aquests últims dies? Recordem que aquesta estació encara no s'ha iniciat, tot i que amb aquestes temperatures desorbitades, ho sembli. La primavera meteorològica començarà el 20 de març del 2023. Si observem els mapes de predicció mensual del Servei Meteorològic de Catalunya, les notícies no són bones: tot sembla indicar que tant l'abril com el maig seran mesos amb temperatures més altes del que tocaria: aquesta primavera farà calor. D'aquí a un mes vista, fins a Sant Jordi, els termòmetres pujaran més del que estem acostumats, tot i que no seran calorades tan fortes com les de l'últim cap de setmana. La pluja estarà quasi totalment desapareguda a Catalunya durant aquest mes.

A l'abril farà més calor del que estem acostumats! / Font: Predicció mensual del Servei Meteorològic de Catalunya
A l'abril farà més calor del que estem acostumats! / Font: Predicció mensual del Servei Meteorològic de Catalunya

Per una altra banda, l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMet), coincideix en la previsió: la temperatura serà massa càlida els tres mesos que venen, del març al maig. També es confirma segons la seva predicció estacional que la pluja serà cara de veure aquesta primavera. Plourà, però l'aigua més abundant es quedarà al sud de la Península. Podrien arribar quantitats interessants a la zona del Delta de l'Ebre i Tarragona, però a la resta, seguirem amb greus problemes de sequera.

Les últimes imatges d'aquest cap de setmana confirmen l'estat crític dels pantans i els rius, tot i que aquesta última setmana, els embassaments han remuntat (molt lleugerament). Actualment, es troben a només el 27% de la seva capacitat. El Pantà de Sau està sota mínims històrics a només el 10,56% de la seva capacitat total d'aigua.