La nostra societat avança a passos de gegant i el món ja es prepara per a la revolució 4.0. Primer, Internet va ser text; després, imatge; posteriorment, vídeo; i ara hi serem literalment a dins. Això és el metavers, un espai digital immersiu on hi serem tots nosaltres. De fet, grans companyies com Facebook ja han anunciat un canvi paradigma cap aquesta direcció i calculen que aquesta “vida virtual” serà una realitat d’aquí a menys de 10 anys. És per això que Catalunya s’ha avançat al futur amb la creació d’un metavers propi, el CatVers. Què és i de què ens servirà?

El CatVers és un espai virtual on cadascú de nosaltres es pot crear un avatar que viurà virtualment. Allà podrà reunir-se, comprar, anar a  veure espectacles, interactuar amb els  amics o assistir a actes. Tots ens relacionarem allà com si fos la nostra realitat i, en definitiva, viurem un entorn virtual amb la sensació de ser-hi presencialment. La principal diferència amb els altres metaversos és que en aquest tot serà en català. 

foto 3888166

ACN

Ja està en marxa

Aquest món virtual ja existeix. Tot i que es troba en una fase inicial, la idea és que es vagi desplegant aquest any. De fet, ja hi pots accedir, amb ulleres de realitat virtual o sense, a catvers.cat i donar-hi una ullada. La web encara no està plenament activa, però s'hi pot trobar una "versió beta" del metavers català, amb el que anomenen "un petit tast" del que s'hi podrà trobar en el futur.

El CatVers ha estat promogut pel Govern i la Cambra de Comerç de Barcelona i estarà a disposició de les entitats que se sumin. S'espera que pugui acollir activitats diverses com galeries d'art al febrer i fer esdeveniments més grans com ara festivals a partir del març. Serà llavors quan es publicaran les tarifes "assequibles" per fer ús de l'espai, que serà gratuït en els primers dos mesos. Els experts catalans calculen que els espais seran d'ús habitual d'aquí a tres anys i universals d'aquí a cinc.

El president executiu del CBCat, Quirze Salomó, ha explicat que hi ha una "possibilitat molt alta" de desenvolupar una moneda pròpia pel metavers català per "monetitzar els actius" que puguin oferir-s'hi. El projecte ha tingut un pressupost inicial d'entre 10.000 i 20.000 euros.

El cas de Facebook

Tot el món digital va en la mateixa direcció que està emprenent Catalunya i un exemple és el cas de l’empresa Facebook, que ja ha canviat el seu nom a Meta per fer evident el canvi en la xarxa.

 

En el seu cas, per poder entrar al metavers, els usuaris hauran de tenir un casc de realitat virtual que permetrà la comunicació amb la resta d'usuaris i que s'utilitzarà tant pels jocs com per fer activitat física. També es podran fer servir ulleres de realitat augmentada. Aquestes ulleres permetran desplegar un escriptori digital o interactuar amb models en 3D o bé en holograma. 

En aquest sentit, ja han avançat que permetrà viure experiències en un entorn virtual amb la sensació de ser-hi presencialment, i aquesta sensació no s'experimentarà només a través de la pantalla.