Google Assistant va veure la llum el maig de 2016 i, des d'aleshores, ha acompanyat als telèfons i tauletes Android, altaveus intel·ligents Nest, smartwatches Wear OS i televisors amb Android TV / Google TV. Amb un simple comando de veu, els usuaris poden fer trucades, enviar missatges, programar recordatoris, controlar accessoris per a llar, reproduir música i fins i tot realitzar preguntes per obtenir informació concreta.

Tanmateix, a començaments de 2025, Google va anunciar que Assistant seria substituït per Gemini, el seu assistent d'IA, en smartphones amb sistema operatiu Android 10 i més de 2 GB de memòria RAM, tauletes, cotxes compatibles amb Android Auto i Google Built-in, així com dispositius connectadors (auriculars o rellotges intel·ligents).

El desplegament no és immediat, sinó que es realitza per fases. Actualment, està disponible a diversos terminals Píxel i accessoris com el nou Samsung Galaxy Watch8. Els usuaris veurà a Gemini un assistent molt més útil que Assistant, però han d'anar amb compte, doncs podrà accedir a aplicacions de tercers, com la popular aplicació de missatgeria instantània WhatsApp, si no se li prohibeix expressament.

Informació contradictòria i confusa que dificulta la desactivació de Gemini en Android

Fa uns dies, Google va implementar un canvi que permetia al seu assistent d'intel·ligència artificial Gemini interactuar amb aplicacions de tercers desenvolupadors, com l'esmentada WhatsApp, fins i tot si els usuaris van configurar prèviament els seus dispositius per bloquejar l'accés. De manera que els que vulguin preservar la seva privacitat digital hauran de realitzar certs ajustaments.

Google va informar els usuaris a través d'un correu electrònic que enllaçava amb una pàgina, la qual indicava que "revisors humans (inclosos els proveïdors de serveis) llegeixen, anoten i processen" les dades a què accedeix Gemini. No obstant això, el correu no ofereix cap guia útil per evitar els canvis, si bé s'indicava que era possible bloquejar les apps. L'inconvenient és que, fins i tot prohibint l'accés, les dades s'emmagatzemen durant 72 hores.

Alguns usuaris que van posar fil a l'agulla per bloquejar l'accés a Gemini van topar amb informació contradictòria que provoca més confusió que ajuda. Tuta, proveïdor al núvol de servei electrònic i calendari centrat en la privacitat, va publicar a començaments de juliol una guia sobre "Com desactivar Gemini en Android i evitar que Google accedeixi al teu WhatsApp i molt més".

La solució de Tuta si no volem que Gemini rastregi tot el que fem amb el nostre telèfon és simple: desactivar l'assistent en els ajustaments de Android o, directament, desinstal·lar-lo. Assegura que l'eina no s'instal·la automàticament després del 7 de juliol si no estava prèviament integrada al dispositiu, encara que és possible que alguns smartphones i tauletes|pastilles rebin actualitzacions que substitueixin automàticament Google Assistant per Gemini.

De moment, els iPhone i iPad d'Apple no estan afectats per aquesta actualització de Google, però la companyia de la poma mossegada té planejat permetre una integració més gran|important de Gemini a través de Siri, el seu assistent de veu que va néixer al costat del|juntament amb iPhone 4s l'octubre de 2011 (sembla que hagi passat tota una vida).