Sis països europeus acolliran els primers ordinadors quàntics del continent, que estaran en funcionament el 2023. El projecte contempla una inversió de 100 milions d'euros que finança la UE a través de l'Aliança d'Empreses Europea de Computació d'Alt Rendiment. Espanya serà un d'aquests sis països i la ciutat on s'instal·larà no és decidida, encara que existeix un altre projecte per instal·lar-ne un a Barcelona que s'impulsa des del govern. Encara no se sap si ambdós confluiran.

ordinador quàntic
ordinador quàntic

Què guanyem?

Els ordinadors s'instal·laran, a més d'a Espanya, a la República Txeca, a Alemanya, a França, a Itàlia i a Polònia. Els ordinadors estaran a disposició d'empreses i investigadors de tot el continent i es construiran amb elements produïts exclusivament a la UE. Els ordinadors quàntics permeten resoldre problemes complexos vinculats a sectors com la salut el clima, la logística, o l'energia en temps rècord. Amb la instal·lació d'aquest tipus d'ordinadors, la UE vol potenciar la condició de centre industrial i de desenvolupament de què encara gaudeix Europa.

Infraestructura de supercomputació

Amb aquests sis ordinadors quàntics, Europa desplega una infraestructura de supercomputació pròpia i es garanteix no quedar despenjada del desenvolupament futur. Els ordinadors quàntics aprofiten alguns dels fenòmens de la mecànica quàntica per oferir grans avenços quant a potència de processament i manipulen qubits o bits quàntics en lloc de bits tradicionals. Els qubits són partícules subatòmiques com a electrons o fotons que es processen mitjançant circuits superconductors refredats gairebé al zero o xips de silici en càmeres d'ultra buit. En ambdós casos, l'objectiu és aïllar els qubits en un estat quàntic controlat. Els qubits tenen algunes propietats quàntiques peculiars, i entre elles la que més interessa és que quan formen grups, proporcionen una potència de processament exponencialment superior a quan s'utilitzen bits en sistema binari.

Usos dels ordinadors quàntics

Entre les aplicacions més prometedores d'aquests sistemes quàntics figura la de simular el comportament de la matèria a nivell molecular. Els fabricants d'automòbils com Volkswagen o Daimler ja utilitzen ordinadors quàntics per simular la composició química de les bateries dels cotxes elèctrics i buscar maneres de millorar el seu rendiment, i les companyies farmacèutiques els fan servir per analitzar i comparar compostos que podrien conduir a la creació de nous medicaments.