Les targetes Secure Digital (SD) s'utilitzen en smartphones, càmeres digitals, reproductors de música, tablets i fins i tot en portàtils. Però no totes les targetes SD són iguals; podem trobar diferències segons la velocitat, la mida i la capacitat d'emmagatzemament.

Segons la velocitat

No totes les targetes SD ofereixen les mateixes velocitats. Una cosa que és més important per a algunes tasques que per a d'altres. Per exemple, si ets un fotògraf professional que treu fotos en ràfega amb una càmera DSLR i les guardes en un format RAW d'alta resolució, voldràs la targeta SD més ràpida possible. Una targeta SD ràpida també és considerable si vols gravar vídeos d'alta resolució i guardar-los a la targeta SD.

Hi ha quatre classes de velocitat diferents: 10 (velocitat de lectura/escriptura de 10 MB/S), 6 (6 MB/S), 4 (4 MB/S) i 2 (2 MB/S). La classe 10 és la més ràpida, adequada per a enregistrament de vídeo a Full HD i enregistrament consecutiu d'imatges fixes en HD. La classe 2 és la més lenta, vàlida per a l'enregistrament de vídeo de definició estàndard.

També hi ha dues classes de velocitat d'ultra alta velocitat (UHS), 1 (velocitat de lectura/escriptura de 10 MB/S) i 3 (30 MB/S). Aquests marcadors estan destinats principalment a dispositius dissenyats per a ús professional, però els trobem en la majoria de les targetes SD actuals.

I finalment, estan les classes de velocitat de vídeo. Aquestes classes inclouen V90 (que admet enregistrament de vídeo de fins a 8K), V60 (enregistrament de 4K), V30 (vídeo HD/Full HD) i V10 i V6 (vídeo estàndard).

Mida física (SD, MiniSD i microSD)

Les targetes SD també venen en diferents mides. Trobaràs targetes SD estàndard, targetes miniSD i targetes microSD.

Les targetes SD estàndard són les més grans, encara que tot i així són bastant petites. La majoria de les càmeres digitals de consum a la venda en l'actualitat encara utilitzen targetes SD estàndard. Tenen el conegut disseny de "cantonada tallada".

Les targetes miniSD són més petites que les targetes SD estàndard. Aquesta és la mida menys comuna en l'actualitat. Van ser dissenyades per ser especialment petites per als telèfons mòbils, però ara que tenim una mida encara més petita, microSD, i això ha fet que les targetes miniSD no siguin massa comunes.

Les targetes microSD són les més petites de les targetes SD. Aquestes targetes s'utilitzen en la majoria dels smartphones, tablets i fins i tot drons que admeten targetes SD.

Posterior targeta SDCapacitat d’emmagatzemament

Igual com els USB, els discos durs, les unitats d'estat sòlid i altres mitjans d'emmagatzemament, les targetes SD poden tenir diferents quantitats d'emmagatzemament.

Però les diferències entre les capacitats de les targetes SD no s'aturen allà. Les targetes SD de capacitat estàndard (SDSC) varien en mida d'1 MB a 2 GB (i, de vegades, fins i tot 4 GB, encara que això no és estàndard). L'estàndard SD d'alta capacitat (SDHC) es va crear més tard i permet targetes de 2 GB a 32 GB de mida. Un estàndard encara més recent, SD Extended Capacity (SDXC) que permet targetes de 32GB a 2TB de mida.

Per utilitzar una targeta SDHC o SDXC, cal assegurar-se que el dispositiu admeti aquests estàndards. En aquest punt, la gran majoria de dispositius haurien de ser compatibles amb SDHC. De fet, les targetes SD que tinguis probablement són targetes SDHC. L'estàndard SDXC és més nou i menys comú.

En comprar una targeta SD, hauràs de comprar la classe de velocitat, la mida i la capacitat adequades per a les teves necessitats. Assegura't de verificar què és el que admet el teu dispositiu i considera quina velocitat i capacitat realment necessitaràs.