El 61% de la força laboral espanyola que s'exerceix en oficines i, per tant, pot beneficiar-se de sistemes de prestació laboral híbrids que combinen teletreball i presencialitat no té problema en tornar a l'oficina, però exigeix canvis. Quins són?

salicru oficines
 

Redisseny d'espais

Si l'objectiu dels ocupadors és que la progressiva tornada a les oficines no sigui traumàtica, espais i tecnologies han de canviar per facilitar la col·laboració. Com? Redissenyant les àrees de treball. Avui, el 44% de les empreses espanyoles encara n'assigna més del 75% del seu espai d'oficina a espais de treball|feina personals, fomentant hàbits de treball individuals. Espais tals com sales de reunions ineficaces continuen obstaculitzant la productivitat i els esforços de col·laboració, segons es detalla en un recent estudi de la tecnològica Cisco. Així, el principal escull és l'ús de tecnologies inadequades (35% a Espanya i 51% mundial). Se li uneixen també la falta de terminals d'àudio i vídeo (48%) i d'eines per monitorar i reservar els espais (32% a Espanya i 46% mundial).

Hi ha voluntat

Amb tot, i segons l'esmentat estudi, les empreses entenen que el canvi és necessari: una de cada dues empreses espanyoles (el 55%) pretén redissenyar els seus espais de treball en els propers 24 mesos. La majoria ho faran per facilitar reunions híbrides mitjançant eines d'àudio i de vídeo (46% a Espanya i 54% global). Alhora, les organitzacions també són conscients del valor de la Intel·ligència Artificial (IA) per incrementar la productivitat. Per a 2025, el 57% de les empreses espanyoles invertirà en programari de col·laboració impulsat per IA, i el 42% planeja millorar els seus espais de feina amb tecnologies d'IA. Si es vol dur a terme, això sí, serà important la formació: a Espanya, menys de la meitat dels treballadors se sent competents en el seu ús, ressaltant la necessitat de capacitació i d'una IA que satisfaci tant les necessitats de l'organització com les dels equips de treball.