Més enllà de reduccions cosmètiques de la jornada tipus i amb Espanya convertida ja de nou en un país pobra susceptible de rebre de nou Fons de Cohesió –el PIB per càpita equival a un 85% de la mitjana europea- la productivitat és encara l'assignatura pendent del mercat laboral espanyol, molt centrat en sectors d'escàs valor afegit i baixos sous. La jornada de 37,5 hores, que eleva el preu mitjà de l'hora treballada, encara complicarà més les coses; però, mentrestant, experts en gestió de persones es fan preguntes. Es diuen Shakers i enClave de Personas i una de les més importants preguntes que es fan té a veure amb el teletreball.

EuropaPress 5074909 comunicacions unificades tenen clau frenar retrocés teletreball espana
 

En fase de recollida de dades

Aquest projecte, que entra ara en fase de recollida de mostres, està centrat segons els seus promotors "a desmitificar les creences comunes entorn de la flexibilitat laboral" i aspira a "mobilitzar coneixements i idees i realitzar propostes concretes, disruptives i innovadores per donar suport al creixement de la competitivitat del teixit empresarial espanyol". La idea de l'informe neix d'un moment socioeconòmic indiscutible: si la pandèmia va portar el teletreball per obligació, el món postpandèmic ha portat moltes incògnites sobre si deuríem o no tornar a l'oficina i sobre quin sistema és el més idoni per a empreses i per a empleats.

Conviure amb un equilibri desitjat, ser capaços d'incrementar la productivitat, crear una cultura laboral forta i atreure talent són qüestions de gran importància per als següents anys. Si les empreses volen créixer més i millor hauran de començar per tenir claredat sobre l'escenari del que partim i prendre les decisions més adequades per viure la transició del sistema laboral.

Per què aquest informe és clau?

L'informe aspira a obtenir una mostra àmplia i representativa del teixit empresarial espanyol per poder assegurar una visió completa de perspectives i pràctiques laborals a Espanya. "Érem conscients que només recollint opinions i pràctiques diverses anàvem a ser capaços de donar resposta al gran repte que tenim per davant: la transformació del sistema laboral i com les empreses poden navegar-lo per crear i mantenir els millors equips de treball", explica Nico de Luis, COO de Shakers. Durant els propers mesos, aquesta aliança abordarà temes clau per a totes les empreses espanyoles entorn de la flexibilitat com són el seu efecte en la productivitat, la cultura i la conciliació, aprofundint en els desafiaments d'un mercat laboral en constant canvi i aprofitant l'evolució de les formes de treball i les estructures organitzatives per potenciar el talent.