Així és el nou invent del multimilionari Elon Musk. La seva companyia, Tesla, ha anunciat que està treballant en un nou projecte: un robot humanoide amb intel·ligència artificial (IA) que sortirà a la venda l'any que ve. De fet, amb l'anunci del projecte, Tesla deixa a la seva web la porta oberta a experts d'aquestes tecnologies que busquin feina i els convida a "construir el futur de la intel·ligència artificial" en la seva empresa. 

La notícia, que per si sola ja fa despertar un cert neguit entre els més escèptics de la IA, no és res en comparació amb el vídeo promocional de Tesla. Fins i tot el mateix Musk ha hagut de calmar les crítiques: "L'estem configurant de manera que sigui possible escapar d'ell. El més probable és que qualsevol pugui amb ell", ha assegurat.

Tesla bot

Fins ara, Tesla s'havia dedicat a crear cotxes elèctrics de conducció autònoma. Gràcies a la fama del seu estrambòtic director executiu, Elon Musk, que també és responsable de Space X, el projecte que va enviar un dels seus cotxes a l'espai, i les enormes subvencions dels Estats Units, Tesla s'ha convertit en una empresa de culte, un referent per a tots els seguidors de la tecnologia. 

Ara, Tesla mira més enllà dels cotxes. El futur de la IA, segons ells, ve de la mà del seu Tesla bot, dissenyat per dur a terme tasques repetitives per ajudar als consumidors a estalviar-se la feina física. Segons informa Forbes, el futur, la idea de Musk és que el Tesla bot pugui introduir-se en les empreses privades. Això tindrà implicacions laborals, explica Musk, per la qual cosa considera que una renda bàsica universal és necessària.

 

0x0 Robotics 3El Tesla bot / cortesia de Tesla Inc.  

Forbes, descriuen el Tesla bot així: "La intenció és que sigui amigable i pugui moure's per un món construït per a humans. Amb els seus 56 quilos té una capacitat de càrrega d'una mica més de 20 quilos, la qual cosa fa que no sigui una amenaça militar o industrial. La velocitat màxima serà de només vuit km/h i la capacitat de càrrega amb els braços estesos serà de només 4,5 quilos. No obstant això, el Tesla Bot farà un pes mort de 68 quilos."

Només és màrqueting?

El Tesla bot ja s'ha fet viral, com gairebé tots els anuncis de la companyia, entre els seguidors més lleials de Musk. Qui es pot resistir a la idea de voler ajudar a la humanitat, malgrat les implicacions òbvies de la IA per a l'economia mundial? I és que davant les pors totalment vàlides per l'avenç de la IA, intentar calmar els escèptics amb un discurs (d'esquerres) que defensa la renda bàsica universal és una campanya de màrqueting molt eficaç.

En els últims anys, Musk ha rebut crítiques per les seves males pràctiques i la seva falsa implicació amb els issues mundials, com ara el canvi climàtic, i és que ell forma part d'una nova elit de rics no-ostentosos, joves i amb gran influència que habiten la Silicon Valley. Entre altres controvèrsies, l'han relacionat amb el cop d'estat que va enderrocar el govern d'Evo Morales a Bolívia. S'especula que Musk hauria encoratjat el cop per guanyar accés a les mines de liti del país, per tal de produir bateries per als seus cotxes. De fet, en un dels seus famosos tuits, Musk ho hauria admès.

Però, realment es durà a terme aquest projecte? Tal com indica Esquire, que directament titlla l'anunci de 'bluf' aquesta no seria la primera vegada que Musk anuncia un nou concepte controvertit i trencador per després abandonar-lo, De fet, la 'lletra petita' del projecte és que no es podrà desenvolupar fins que Tesla construeixi el superordinador 'Dojo' en el qual està treballant, i que no s'espera que s'enllesteixi fins a finals del 2022. Segons Esquire, sembla sospitós que Tesla no hagi presentat ni tan sols un prototip, sinó la idea del robot. I és que és més fàcil, en termes de màrqueting, convertir la IA en algo fàcilment digerible pels mitjans i el públic, més que un sofisticat microxip per processar xarxes neuronals. 

 

 Fot principal: Tesla presenta un nou robot humanoide amb IA / cortesia de Testa Inc.