El juliol ja està amb nosaltres i, amb ell, la calor s'instal·la. Ventiladors i aparells d'aire condicionat comencen a funcionar durant cada vegada més temps, amb el consegüent increment de la demanda energètica, el que resulta especialment preocupant en moments en què els preus de l'electricitat tornen a disparar-se, Mentre això succeeix a Espanya, als Estats Units, acaben de presentar una nova resposta que podria convertir-los en aparells innecessaris: un teixit capaç de rebaixar temperatures.

onada de calor termodesafiï
 

Emissions

Els responsables del projecte van desenvolupar aquesta innovació amb l'objectiu de combatre la calor amb mètodes de refrigeració més sostenibles. Respecte als seus possibles usos, de moment, els investigadors apunten que aquest material podria substituir, en un futur, a la seda i els teixits sintètics, o fins i tot, si se li aplica una capa de polietilè, podria servir per recobrir edificis o automòbils. Els sistemes d'aire condicionat -i la seva elevada despesa en energia- es convertirien així en un record del passat.

D'origen xinès

Els investigadors que impulsen aquest nou desenvolupament de la ciència dels materials són dos investigadors d'origen xinès (Chenxi Sui i Ronghui Wu) que treballen a l'Escola d'Enginyeria Molecular Pritzker de la Universitat de Chicago. El seu teixit, sobre el qual han publicat un estudi a la revista Science, promet refrescar la roba, encara que també serveix per reduir la temperatura interior dels edificis i cotxes. El teixit s'ha provat a Arizona i es va mantenir durant les proves 8,9 graus més fresc que la seda. El seu índex de reflectància solar és de 0,97.