De la mateixa manera que es fa amb una petita part de les taronges amargues que creixen als jardins del Reial Alcàsser de Sevilla –s'envia un lot a l'any a l'ambaixador britànic a Espanya perquè ho faci arribar, tal qual|tal com o convertides en melmelada a Buckingham Palace-, Tarragona vol aprofitar la fruita (també amarga) que produeixen els 600 tarongers que hi ha pel carrer i fer melmelada. Parc i Jardins ha activat un projecte per permetre-ho.

Evitar el malbaratament

Fins ara, les taronges de Tarragona no s'utilitzen per a gens concret i acaben a les escombraries o com protagonistes de jocs de carrer de xavals enredaires, però l'Ajuntament de la ciutat vol canviar això, explica Elvira Vidal, responsable de l'àrea de Parcs i Jardins al Diari de Tarragona. Aprofitant que, des de fa uns anys, els tarongers tarragonins no s'ensulfaten amb glifosat i, és de suposar, coneixedors que les taronges sevillanes s'utilitzen per a melmelada, Tarragona vol fer el mateix. La intenció del consistori és que participin en el projecte entitats responsables de centres especials de feina i que els treballadors del qual s'encarregarien de la recollida. La melmelada s'elaboraria després en un obrador especialitzat.

taronja
 

Les taronges de Sevilla no es destinen a consum humà

Actualment, als carrers de Sevilla hi ha uns 50.000 tarongers i cada any es recullen uns 5,5 milions de quilos de taronges que es destinen a explotacions ramaderes per alimentar cabres, o a fabricar compost en abocadors autoritzats o en una de les plantades depuradores que presten servei a la capital andalusa. En contra de la creença general, no s'elaboren melmelades amb elles ni serveixen per a aromatitzar cap ginebra Tanqueray. Sí que s'utilitzen per a melmelada aquesta petita part de les taronges del jardí del Reial Alcàsser que, des de 2019 s'ha recuperat. Qui primer va enviar taronges d'aquest tipus a la família real britànica va ser Alfons XIII, amant de la melmelada de taronja amarga igual que la seva dona, l'anglesa Victoria Eugenia. La tradició es va mantenir fins als anys 80 i ara s'ha reprès.

30c20bf3 21ca 4962 8e92 0e719920b889