Els antioxidants, que no són cap altre cosa que substàncies naturals o fabricades per l’home que permeten retardar o prevenir la degradació cel·lular, tenen múltiples aplicacions a la indústria mèdica, la cosmètica i la alimentària. Des de fa una anys, el interès pels antioxidants d’origen natural ha crescut i, dins d’aquest marc, un consorci impulsat per la Generalitat ha invertit d’1,5 milions d’euros en un projecte per obtenir nous antioxidants d’origen natural a partir de la identificació i valorització de subproductes de la indústria agroalimentària. El projecte es fonamenta en els principis de l’economia circular, ja que obté ingredients alternatius a partir de productes residuals del sector agroalimentari. Els antioxidants d’origen natural, expliquen els promotors, son més sostenible que els sintètics utilitzats actualment i no perden eficàcia amb el pas del temps.

Portada Lipoxifeed

 

Lipoxifeed

Lipoxifeed, que així s’anomena el projecte, té com a objectiu valoritzar subproductes de la indústria agroalimentària que fins ara no s’aprofitaven, dotant-los d’una nova vida amb la seva aplicació en l’alimentació animal. D’aquesta manera, apunten responsables del projecte com ara el Dr. Javier Estévez, es “millora l’eficiència productiva, la rendibilitat i la sostenibilitat de la indústria agroalimentària i, al mateix temps, augmentar la vida útil dels aliments produïts, tot mantenint la seva qualitat nutricional i organolèptica”. Actualment, els antioxidants són ingredients clau en la indústria alimentària perquè permeten allargar la vida útil i l’estabilitat de matèries primeres, pinsos i aliments i retrardar l’oxidació dels productes”. Avui, la utilització d’antioxidants d’origen sintètic en el pinso supera amb escreix l’ús dels naturals, dels quals encara hi ha poques opcions al mercat 

Empreses

Dins d’aquest consorci, hi ha participat l’empresa Corporació Alimentaria Guissona S.A. (CAGSA) del grup bonÀrea Agrupa i el Servei de Nutrició i Benestar Animal (SNiBA-UAB) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que han realitzat estudis in vivo en pollastres amb resultats prometedors. L’empresa Norel S.A. també ha contribuït al projecte aconseguint resultats satisfactoris en obtenir una nova matèria grassa alternativa, basada en sals d’àcids grassos de cadena mitjana, que permet millorar la rendibilitat i sostenibilitat de la producció. La Universitat de Barcelona ha participat també avaluant-ne els efectes sobre la composició i estabilitat de la carn. A més, en aquest projecte també hi ha treballat el centre tecnològic Leitat.