La indústria de la música genera 854 milions d’euros anuals a Catalunya i genera feina per 4.000 persones mitjançant 379 empreses. Són les dades que descobreix el primer estudi de les indústries de l'àmbit de la música a Catalunya, elaborat pel Departament d’Empresa i Treball- en col·laboració amb la fundació Barcelona Music Lab.

 

Radiografia de l’ecosistema

Les empreses catalanes del sector es dediquen principalment a la música en viu, amb el 51% del volum total de societats i el 82% de la facturació total. En aquest segment hi ha empreses que ofereixen serveis o solucions per a la realització de concerts o festivals, com per exemple serveis d’il·luminació, equipaments de so o serveis de muntatge d’escenaris, les promotores de concerts i festivals, les sales de concerts i espais musicals i la producció d’esdeveniments.

A continuació, l’informe identifica les empreses especialitzades en la música gravada, amb el 27% del nombre de companyies i el 10% de la facturació: discogràfiques i editores musicals; la seva indústria auxiliar (per exemple empreses que desenvolupen solucions digitals per a distribuir continguts musicals, per monitoritzar la generació de drets o per promocionar artistes); companyies que distribueixen, agreguen o seleccionen continguts musicals; i sales de gravació musical. Finalment, les empreses d’àmbit corporatiu representen el 9% del total. Es tracta d’empreses que creen o distribueixen continguts musicals específics per a altres companyies, per exemple per anuncis, per esdeveniments corporatius o el fil musical de punts de venda.

Els actius en l’àmbit de la indústria musical

A banda de comptar amb artistes catalans reconeguts a escala internacional, l’informe apunta la importància estratègica que té la tecnologia en aquest sector. Així, destaca el fet que actualment hi ha més de 50 empreses catalanes music tech, és a dir, empreses que desenvolupen tecnologia pròpia per a la música (com BMAT, especialitzada en el desenvolupament d’IA per al monitoratge de la música -amb més de 200 treballadors-, o Sonosuite, que ha creat un software per a la distribució de continguts digitals). En aquest sentit, el fet que Barcelona sigui el primer hub de startups del sud d’Europa i un dels pols tecnològics del continent és un dels actius del país que pot facilitar el creixement potencial de la indústria musical catalana els propers anys així com situar-la en una posició de referència a nivell internacional.