Catalunya és líder en molts àmbits, però pel que fa a sistemes de producció d'energia mitjançant plaques solars i més enllà de l'autoconsum —en el qual les xifres sí que són bones— no va tan bé com hauria. Ho advertia, de fet i fa res, fins i tot la mateixa UE, però ara, i segons la Unió Nacional d'Energies Fotovoltaiques (UNEF), es comença a recuperar el temps perdut.

Plaques solars en un camp de cultiu
 

Aprovats 47 nous projectes a terra

La situació actual; en la qual Catalunya és, segons explica l'UNEF, "la CCAA amb menys potència instal·lada d'energia solar i una de les regions europees amb menor pes dels sistemes renovables en el seu ús final d'energia"; està a punt de canviar. L'aprovació de 47 projectes a terra que sumen 113 MW i ocupen 179 ha és; segons Salvador Salat, delegat territorial d'UNEFCAT-UNEF; un avenç "positiu" a què l'organització espera se sumin "ben aviat" els 2.441 MW en tràmit. Amb això, creu Salat, Catalunya podria "reprendre la senda de creixement de l'aprofitament solar fotovoltaic".

L'autoconsum sí que té bones xifres

En l'àmbit en el qual els registres d'instal·lació sí que són positius és en el de l'autoconsum: Catalunya compta amb 590,1 MW a 73.186 instal·lacions i disposa de 27 cooperatives constituïdes amb la voluntat de convertir-se en comunitats energètiques. A tot Espanya, hi ha unes 200.000 instal·lacions d'autoconsum residencials. Per a l'UNEFCAT-UNEF és "imprescindible" consolidar "el diàleg amb les administracions per continuar avançant en un marc que permeti desenvolupar l'aprofitament fotovoltaic amb força, qualitat i respecte" i de la mà dels "agents socials" perquè els projectes "es puguin desenvolupar sota un clima de consens". Desenvolupaments de tipus agrovoltaic podrien, perfectament, fomentar aquest consens que, de moment, no s'ha assolit sempre a Catalunya.