La primera del món es desenvoluparà a Bèlgica, es diu Isla Princesa Elizabeth i té per objectiu canalitzar l'energia renovable que generaran els camps eòlics marins previstos en el seu entorn immediat cap a terra ferma. Parlem de les illes d'energia, instal·lacions que inclouen dispositius d'emmagatzematge de fluid, sistemes de connexió i producció, àrees de manteniment i, per descomptat, espais per allotjar els operaris.

Illa energetica
Illa energetica

A 45 km de la costa

La instal·lació se situarà a 45 km de la costa belga i funcionarà com a nexe de connexió energètica entre Bèlgica, el Regne Unit i Dinamarca, tres països que, a diferència d'Espanya, impulsen gran número de de desenvolupaments energètics eòlics en alta mar. Les obres començaran durant l'any 2024. Molt probablement, i així que el nombre de parcs eòlics marins creixi a tot el món, es construeixin més infraestructures d'aquest tipus, que permetran no ocupar espai terra endins per a usos energètics. A Espanya, Galícia es prepara per desenvolupar diversos parcs eòlics marins.

Ja té llicència

El projecte ha obtingut la llicència ja i la seva construcció anirà a càrrec de les empreses belgues especialitzades en projectes de construcció marítima DEM i Jan de Nul. En el projecte participa també Elia Group, l'equivalent belga de  Red Eléctrica Espanyola, encara que també opera en Alemanya. El Govern Belga pren també part en el projecte i aporta 100 milions d'euros. La resta, fins a 420 milions, es finança amb capital privat.

Per canalitzar l'energia que produiran els desenvolupaments eòlics previstos a la zona

L'acabament dels treballs està previst per a 2026, ja que el 2030 es compta que els diferents desenvolupaments eòlics previstos a la zona estiguin completats. En total, el projecte serà capaç de produir 2,1 GW d'electricitat, l'equivalent al que poden produir dos reactors nuclears d'última generació. Per a l'illa es planteja també la possibilitat d'instal·lar una planta d'hidrogen verd i antenes de comunicacions 5 g i 6 G. Bèlgica és la quarta potència mundial en eòlica marina.