Una VPN, o xarxa privada virtual, et permet crear una connexió segura a una altra xarxa a través d'Internet. Es poden utilitzar per accedir a llocs web restringits per regió, a protegir la teva activitat de navegació de mirades indiscretes en un wi-fi públic i per a més coses. Encara que existeixen des de fa anys, han anat guanyant popularitat amb el pas del temps i en l'actualitat s'utilitzen constantment.

En termes molt senzills, una VPN connecta el teu ordinador, el teu smartphone o la teva tablet a un servidor en algun lloc d'Internet, i et permet navegar utilitzant la connexió a Internet d'aquest servidor. Així, si aquest servidor és en un país diferent del teu, semblarà que la navegació ve d'aquell país i podràs accedir a coses que normalment no podries.


Portátil

Per què és interessant utilitzar una VPN

Cada usuari d'Internet és un món i els usos poden ser molt diferents entre un i un altre. La següent llista pot servir perquè et facis una idea sobre les diferents experiències de què pots gaudir amb una VPN.

- Pots saltar-te les restriccions geogràfiques als webs que les tenen i així poder gaudir dels seus textos, àudios o vídeos.

- Et permet accedir a continguts de plataformes de streaming que estan disponibles en les versions d'altres països i no en la del teu, com pot ser el cas de Netflix als EUA.

- Et serveix com a protecció d'espies, hackers o pirates malintencionats quan et connectis a una xarxa wi-fi no protegida.

- Pots utilitzar-la per mantenir alguna cosa d'anonimat online mitjançant l'ocultació de la teva veritable ubicació.

- Et permet protegir-te de ser monitorat si estàs realitzant descàrregues mitjançant la tecnologia Torrent.

 

Com obtenir una VPN i quin elegir-ne

Sempre dependrà de quines puguin ser les teves necessitats reals, però pots utilitzar una VPN des de la teva feina, crear tu mateix un servidor VPN o, fins i tot, allotjar-ne un fora de casa teva. Però el més normal i habitual és que el vagis a utilitzar per ocultar que ets tu qui està realitzant alguna descàrrega o per accedir a algun contingut que no està disponible des de la teva localització.


Privacitat VPN

Per això, en lloc de complicar-se, el més fàcil és simplement dirigir-se a algun dels webs especialitzats més populars, registrar-se i descarregar el client VPN per al teu ordinador, mòbil o tablet. Tan senzill com a això. Les següents, són algunes de les VPN més populars i són molt recomanables: Tunnelbear, ExpressVPN i StrongVPN. Totes elles tenen la possibilitat de realitzar proves temporals gratuïtes, de tal manera que si no estàs satisfet amb el servei o no és el que estaves buscant, pots recuperar els diners. De tota manera, són serveis bastant econòmics per als avantatges que ofereixen i l'aprofitament que se'ls pot treure.