Els preus de l'electricitat no ens donen treva als particulars, però també estrenyen el seu setge en torn de les empreses. Algunes, cas del gegant siderúrgic Arcelor Mittal, pleguen temporalment a Espanya i paralitzen l'activitat als seus principals centres de treball. Si no canvien les coses, milers de treballadors es veuran afectats per Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) a Gijón, Avilès, Sagunto i Sestao.

Alts forns Gijón
Alts forns Gijón

Tancament de l'Alt Forn A de Veriña

Arcelor Mittal és actualment l'única siderúrgia integral que opera a Espanya i és hereva de les desaparegudes Ensidesa, Alts Forns de Biscaia i Alts Forns de la Mediterrània. Dona ocupació a més de 8.000 persones a tot el país i ha anunciat ja que, en els propers dies, paralitzarà temporalment l'Alt Forn A de la seva planta de Veriña (Gijón) en no poder assumir els elevats costos que es deriven dels actuals preus de l'electricitat. La decisió és tan ferma que està obert ja el període de consultes amb els sindicats que precedeix al més que possible ERTO. Quedarà funcionant el segon alt forn de la siderúrgia, però la situació tindrà efectes adversos en la resta d'instal·lacions de l'empresa, que depenen en bona part de la producció de l'alt forn que es paralitza durant, en principi, tres mesos i en el que treballen 150 persones.

ERTO's en cadena

Però el ERTO que afectarà els operaris de Veriña no serà l'únic a Arcelor Mittal: a Sestao, l'Acereria Compacta Bizkaia (ACB) que fabrica acer a partir de ferralla i és hereva dels Alts Forns de Biscaia, no reprendrà la seva activitat després de l'aturada estiuenca i més de 300 operaris es veuran afectats també per un altre ERTO. En Avilès, també a Astúries, hi haurà també expedients de regulació d'ocupació a l'acereria, els trens de laminació en fred i altres instal·lacions que es proveeixen del ferro colat que produeix l'alt forn que paralitza la seva activitat i en Sagunto, el tren de laminació en fred i la línia de galvanització en calent que són hereus de l'antiga factoria d'Alts Forns de la Mediterrània també pararan. Finalment, altres plantes menors, com les de Lesaka (Navarra), Bergara i Olaberría (Guipúscoa) i Etxebarri (Vizacaya) podrien tenir també problemes. Els costos de l'electricitat i altres matèries primeres i el context general de crisi inflacionària tenen la culpa. A Catalunya, la siderúrgia CELSA, que fabrica acer amb ferralla, també té problemes i a Reinosa (Cantàbria). Sidenor també preveuen aturades. Mentrestant, les tèrmiques nacionals, capaços de produir energia barata amb carbó nacional i importat, segueixen tancades, les menys, i desmantellades, les més.