Que la indústria agroalimentària és una font gairebé inesgotable de subproductes que no s'aprofiten i poden servir per generar des d'energia a nous materials no és un secret. L'economia circular i la sostenibilitat han fet, d'un temps ençà, que moltes empreses i grups d'investigadors s'hi fixin. Un dels últims (i més sorprenents) casos ha tingut lloc a Singapur: han desenvolupat un mètode per generar electricitat a partir de les plomes de pollastre.

plomes
 

Com ho fan?

El primer pas és extreure la queratina de les plomes. Després, cal convertir aquesta proteïna en fibres ultrafines denominades fibril·les d'amiloide. Per a què? Per utilitzar-les com a part de la membrana d'una pila de combustible. El procés permet donar un nou ús a un material, les plomes de pollastre, que avui, majoritàriament, s'incineren, encara que també s'utilitzen per al compostatge.

Per què és un avanç?

Fins ara, les membranes de les piles de combustible de fabricaven amb productes químics cars, tòxics i no biodegradables. Ara, en utilitzar-se queratina d'origen animal, s'abarateix i simplifica el procés. Els responsables del projecte treballen a la Universitat Tecnològica Nanyang i a l'Escola Politècnica Federal de Zürich. L'equip d'investigació ja ha presentat una patent conjunta per a la membrana i ara està buscant inversors o empreses per continuar desenvolupant la tecnologia i portar-la al mercat.